Modvirk stress i ferien: Hold pause fra mobil og pc

Sommerferien venter forude, men det kan være svært at nyde ferien, hvis tankerne vandrer tilbage til arbejdsopgaverne. Arbejdsmiljøkonsulent i DS, Elisabeth Huus Pedersen, guider dig med en række råd til en ferie uden arbejdsstress.

Modvirk stress i ferien: Hold pause fra mobil og pc

photo: iStock.com

Er du allerede presset over alle de ting, du skal nå, inden du tager på ferie? Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljøkonsulent, Elisabeth Huus Pedersen, giver her gode råd til en ferie uden arbejdsstress.

Ryd op et kvarter om dagen

Overblik er nøgleordet, hvis ambitionen om en ferie uden arbejdsstress skal indfries. Hvilke opgaver skal løses inden ferien og hvilke kan vente? Prioriter opgaverne benhårdt efter vigtighed. Drop ambitionen om, at du skal have rent bord inden ferien, for det kan man som regel ikke nå. I stedet er det vigtigt at rydde op og få overblik over store og små hængepartier. Start i god tid – vent ikke til den sidste dag inden ferien. Brug et kvarter om dagen de sidste to uger før ferien til at rydde op og lave en huskeliste over de opgaver, du skal tage fat på efter ferien.

Sorter indbakken

Det forstyrrer også ferie-freden, hvis du går på ferie og har efterladt en overfyldt indbakke. Så den skal også ryddes op. Sorter dine mails i to grupper: ”Til handling efter ferien” og ”Kan læses ved lejlighed”. Og slet eller arkiver så meget som muligt.

Book mødefri dage i kalenderen

Aftal med ledelsen, at du kan holde de sidste dage op til ferien og de første dage efter ferien fri for møder for eksempel ved at blokere dem som mødefri dage i din kalender. På den måde sikrer du dig tid til de sidste vigtige opgaver, der skal klares inden ferien, og at du kan komme tilbage på jobbet med uforstyrret tid til at sætte dig ind i opgaver og mails, der er kommet i løbet af ferien. Og så har du heldigvis din huskeliste, som du lavede inden ferien.

Hold mindst tre ugers ferie

Hold mindst tre ugers sammenhængende ferie, så der er tid til at geare ned. Undgå at starte en ferierejse på den første dag i din ferie – ellers risikerer du, at din ferie bliver indledt på et højt stressniveau – med øget risiko for, at du vrisser ad din familie.

Undgå at arbejde i ferien

Undlad at åbne og besvare arbejdsmails i din ferie. Det gælder også for ledere, som bør være gode rollemodeller for de ansatte. Når man har fri, har man fri – så giv dig selv lov til at have det. Hvis du er meget fristet af at tjekke mails i ferien, så efterlad din arbejds-pc på arbejdspladsen eller gem den langt væk i en skuffe. Hvis du får en arbejdsrelateret idé i ferien, så læg en lap papir med ideen i din arbejdstaske, så den er parkeret til efter ferien.

Hold også ferie fra tv, mobil og pc-skærmene

Vær opmærksom på, at de digitale medier fylder mere og mere i fritiden, hvor vi bruger dem til at koble af. Det kan være fristende men også belastende for hjernevindingerne at være online hele tiden. Prøv at tage en pause fra skærmene – mobil, TV og pc – i løbet af ferien og få mere tid til nærvær med eksempelvis brætspil, bål, badning og en tur i skoven. Naturen giver en masse sanseindtryk, som virker afstressende. Kom ud, hvor du kan mærke solen, regnen og vinden på huden – og se dig langt omkring.