Mini-guide: Sådan får du indflydelse
Kampen om velfærdskronerne er i gang ude i kommunerne – og endnu engang er der lagt op til stramme budgetter og besparelser. Der er brug for gode ideer og strategier til at komme besparelserne i forkøbet. DS har lavet en mini-guide, hvor du og dine kolleger kan hente inspiration til at gøre tingene på en ny måde – også efter kommunens budget er vedtaget.
1. Læg en plan med dine kollegaer: Gå sammen i klubben og identificer, hvad det er for nogle socialfaglige problemer, I oplever. Hvad er løsningen – og hvad er gevinsten ved at gøre tingene på en ny måde? Vær konkret og begrund hvorfor netop dét er løsningen. Find modet frem og kast jer ud i processen sammen – hent erfaringer, hjælp og sparring hos andre.
2. Hvad mener andre? Undersøg hvad der rører sig politisk/ledelsesmæssigt, og tænk jeres forslag ind i det, beslutningstagerne er optagede af. Hvad er borgerens perspektiv på jeres problem? Hvordan vil jeres løsning hjælpe borgeren? Og hvad vil det betyde for kommunen?
3. Styrk jeres argumentation. Vær konkret – i stedet for at tale i overordnede sætninger, så sæt konkrete ord og tal på. Find dokumentation, der underbygger jeres sag. Tal så alle typer af mennesker – og ikke bare fageksperter – forstår jer.
4. Lav alliancer med andre tillidsvalgte, faggrupper og lederne – hvem har samme ønsker og vil bakke op om det?
5. Brug både de formelle og de uformelle rum – men anerkend de interne procedurer. Bring først jeres forslag til nærmeste leder. Hvis ikke lederen har handlerummet til ændringerne, så undersøg hvordan I får forslaget videre til andre ledere eller politikerne i kommunalbestyrelsen. Tænk over, hvordan I på kreative og sjove måder kan vise beslutningstagerne jeres forslag.
Kilde: Dansk Socialrådgiverforening
I næste udgave af fagbladet Socialrådgiveren, som udkommer den 17. september, kan du læse, hvordan tre fællestillidsrepræsentanter arbejder på at få indflydelse på de kommunale budgetforhandlinger.