Mads Bilstrup i praktik hos kritisk medlem

Socialrådgiver Paw Borup synes, at Dansk Socialrådgiverforening skal være mere fagforening og mindre socialpolitisk forening. Mads Bilstrup inviterede sig selv til Holstebro for at blive klogere på kritikken.

Mads Bilstrup i praktik hos kritisk medlem

Mandag d. 9. september kl. 9.30 mødte Dansk Socialrådgiverforenings formand, Mads Bilstrup, ind på jobcenteret i Holstebro for at følge Paw Borups dag som socialrådgiver i sygedagpengeafdelingen. Her fik socialrådgivernes formand et godt indblik i de frustrationer, som medlemmerne kan have over mangel på lønudvikling og problemer med arbejdsmiljøet. Og Paw Borup blev klogere på, hvordan DS arbejder med disse klassiske fagforeningsdyder, selvom det måske ikke er lige så synligt i medierne som de socialpolitiske dagsordener.

Det var netop et indslag i TV2 News, hvor Mads Bilstrup kritiserede et forslag om at skære i kontanthjælpen, der gav anledning til praktikbesøget. Indslaget fik Paw Borup til tasterne. ’Koncentrer jer om at være en fagforening i stedet for en socialpolitisk interesseorganisation,’ lød opfordringen til Mads Bilstrup i en debat på Facebook. Et andet medlem skrev, at hun var glad for at være i en fagforening, der favnede begge dele, fordi det giver faget anseelse og troværdighed, når Mads Bilstrup udtaler sig om socialpolitik. Debatten endte med, at Mads Bilstrup inviterede sig selv i praktik hos Paw Borup i jobcenteret i Holstebro.

– Det gjorde jeg, fordi det er en debat, der altid vil være tilstede i vores forening. Derfor er det vigtigt for mig at være i dialog med medlemmerne, så vi kan finde den rette balance, siger Mads Bilstrup.

Smid fløjlshandskerne

I løbet af praktikdagen nåede Mads Bilstrup både at deltage i en opfølgningssamtale med en sygemeldt borger og at mødes med Paw Borups tillidsrepræsentant og leder. Over frokosten på en cafe på gågaden i Holstebro fik Paw Borup mulighed for at uddybe, hvad han mente, da han skrev på Facebook, at DS skulle være der mere for de betalende medlemmer.

– Når der skal forhandles løn lokalt, oplever mange socialrådgivere, at kommunerne bare siger, at der ikke er nogen penge at forhandle om. Det er et af de steder, hvor jeg godt kunne tænke mig, at DS smed fløjlshandskerne, sagde Paw Borup.

Frustrationen over den manglende lønudvikling var noget, Mads Bilstrup sagtens kunne genkende fra andre medlemmer.

– Vi er netop i gang med at diskutere, hvad vi skal stille op, når tillidsrepræsentanterne ikke kan forhandle sig frem til lønstigninger lokalt. Og der er det min klare holdning, at så må DS tage sagerne højere op i systemet, siger Mads Bilstrup.

I aftalen om Ny Løn er der et såkaldt tvistsystem, hvor DS kan overtage sagen og forhandle med den øverste ledelse, hvis det kan påvises, at lønnen ikke følger med medarbejderens kvalifikationer. DS er netop i gang med at undersøge, hvordan tvistsystemet kan bruges mere aktivt.

Føler sig hørt

Da Paw Borup stod foran Holstebro jobcenter og sagde farvel til Mads Bilstrup, der skulle videre for at mødes med en gruppe nyvalgte tillidsrepræsentanter i Vejle, var det med en følelse af at være blevet hørt.

– Jeg er glad for, at jeg fik den her mulighed, og jeg glæder mig til at komme over og besøge Mads i København. Det er et vigtigt signal, og mine kollegaer føler også, at de bliver hørt igennem mig, siger han.

Til oktober kommer Paw Borup i praktik hos Mads Bilstrup for at opleve formandens hverdag og få indblik i, hvordan fagforeningen arbejder med overenskomster, arbejdsmiljø, lønforhandling og andre fagforeningsopgaver. Områder der ifølge Mads Bilstrup hænger uløseligt sammen med den socialpolitiske interessevaretagelse.

– En god lovgivning er en forudsætning for, at socialrådgiverne får et tilfredsstillende arbejdsmiljø. Jo bedre forhold socialrådgiverne har, jo bedre socialt arbejde kan de udføre. Og jo flere succeser socialrådgiverne har, jo større sandsynlighed er der for, at arbejdsgiverne vil ansætte flere socialrådgivere og give dem en god løn. Så for mig hænger det hele sammen, siger Mads Bilstrup.

Nyhedsbrevet og fagbladet Socialrådgiveren følger dialogen mellem Mads Bilstrup og Paw Borup og er naturligvis med, når de mødes igen i oktober.