Inspiration fra ”Deltagereffekten”: Sæt strategiske mål og handl på dem

Uddrag af kapitel 6: Skab forandring - Sæt strategiske mål og handl på dem

I mit arbejde som konsulent er der én ting, som ofte går igen, når jeg taler med tillidsrepræsentanter: Lysten til at gøre en forskel og skabe resultater til gavn for medlemmerne.

Det kan man gøre på flere måder. Som tillidsrepræsentant repræsenterer man kollegerne. Man forhandler eksempelvis løn på vegne af dem, sidder i samarbejdsudvalg og svarer på deres spørgsmål i det daglige. Kort sagt gør man ting for kollegerne.

Det er fortsat vigtigt, men man skal handle mere sammen med sine kolleger.

“Flere hænder giver mere tid til arbejdet. Hvis den tillidsvalgte ikke selv skal gøre alt, kan mere nås. Flere stemmer øger legitimitet og gennemslagskraft. Flere hjerner skaber bedre løsninger. Og fælles sejre giver et større sammenhold”.

Sådan står der skrevet i kapitel 6 i ”Deltagereffekten”, hvor der fokuseres på at opnå forandringer og stærke resultater ved at involvere kollegerne.

Når man arbejder med involvering og gerne vil lykkes, skal man altid tænke på følgende:

 • Vælg den rigtige sag
  En sag skal være bredt delt, dybtfølt og kunne vindes. Det betyder, at den skal være vigtig og have betydning for mange på arbejdspladsen.
 • Find et godt mål
  Et godt mål er til at opnå med de ressourcer, man har til rådighed, og målet gør også brug af kollegernes kompetencer. Vi ved jo, at det motiverer os alle, når vi opnår resultater. Så får vi lyst og mod på at opnå endnu.
 • Vælg den rette strategi
  At vælge den rette strategi kan lyde ”forkromet”. Det er det ikke. Det handler blot om at vælge de rette metoder til at nå sit mål i forhold til det problem, som man ønsker at løse. Strategien vil altid være konkret og lokal.
 • Handl på det
  Nu skal I i gang med at handle via gode aktiviteter. En god aktivitet bidrager til at komme tættere på jeres mål og styrker sammenholdet på arbejdspladsen. Gode aktiviteter øger også kapaciteten og motiverer endnu flere til at blive medlem.

Jeg håber, at du er blevet inspireret til at gøre en forskel. Du kan læse mere på siderne 127 – 158, hvor du også finder en lang række cases til inspiration.

Rigtig god læselyst og held og lykke med arbejdet!

Karina Madsen
Konsulent i DS Region Syd