Sporskifte: ”Jeg vendte hjem til fagbevægelsen”

Efter 15 år blandt heroinmisbrugere kunne Katja Barfod ikke klare flere trusler. Hun havde dog svært ved at se en vej ud af det specialiserede felt. Ikke desto mindre er hun landet et sted, hvor hun føler sig hjemme – i fagbevægelsen.

Sporskifte: ”Jeg vendte hjem til fagbevægelsen”

Foto: Lisbeth Holten

Katja Barfod var begyndt at tænke over, om hun skulle blive ved med at være socialrådgiver. I 15 år havde hun arbejdet med heroinmisbrugere på Frederiksberg, men det blev hårdere og hårdere at være frontmedarbejder.

– På et tidspunkt blev jeg mæt af trusler. Jeg kendte mange af borgernes reaktionsmønstre, men det er det uberegnelige, som er farligt, siger den 49-årige socialrådgiver.

Hun kunne ikke se en vej ud af misbrugsområdet, fordi hun var så specialiseret. Men hun var nødt til at søge væk og fik hjælp fra en uventet kant.

– I foråret 2018 var jeg med i en demonstration foran Forligsinstitutionen. Der blev taget et billede af os socialrådgivere, og jeg fik at vide, at jeg var den eneste, som ikke arbejdede i fagbevægelsen. Det satte mig på sporet af, at det var den vej, jeg skulle gå.

Katja Barfod søgte ind hos 3F København, hvor hun som faglig sekretær behandler sager om arbejdsskader og rådgiver om arbejdsmiljø. Fagforeningen troede på, at hun kunne sætte sig ind i de forskellige love og vejledninger. Hun blev lært op af erfarne kolleger i sit team, men blev alligevel overvældet af tanken om at skulle tale med medlemmer.

– Heldigvis handlede det allerførste telefonopkald om noget, jeg kunne svare på. Dernæst skulle jeg hjælpe medlemmer, som var alkoholikere, i behandling. Så kunne jeg se, at jeg kunne bidrage med min socialrådgiverfaglighed.

Halvdelen af medlemmerne i 3F København er ansat i hotel- og restaurationsbranchen, hvor der sker voldsomme ting. Det kan være en elev, som får presset sin hånd ned på et tændt vaffeljern, bliver tvunget til at se porno eller bliver talt til som en hund.

– Andre får at vide, at de kan spise af skraldespanden, hvis de er sultne. Alle køn krænker, og alle køn bliver krænket, og det ser ud til at blive ved, konstaterer Katja Barfod.

Nogle skal have hjælp til at komme væk fra arbejdspladsen og til at søge erstatning. Katja Barfod kan også hjælpe med at anmelde overgreb til politiet.

– Jeg skal gribe et menneske, som har været udsat for noget meget svært. Det skal jeg også, når jeg er bisidder for et medlem, som skal indstilles til fleksjob eller førtidspension. Jeg var også bisidder for misbrugere, så jeg er vant til at coache og danne relationer. Al den faglighed bringer jeg i spil i 3F.

Sporskifte har reddet arbejdslivet

Katja Barfod arbejder også forebyggende med arbejdsmiljø, så når der vælges en ny arbejdsmiljørepræsentant, cykler hun ud på arbejdspladsen, for så kan hun give en bedre rådgivning.

– Jeg kommer fra en håndværkerfamilie og er kendt for at have et fast håndtryk, så jeg er på mange parametre landet det rigtige sted, hvor jeg drager nytte af mit fagpolitiske virke gennem mange år. Nu er jeg ’vendt hjem’ til fagbevægelsen.

Erfarne socialrådgivere behøver ikke at være bange for at skifte kurs, mener hun.

– Jeg måtte sætte mig ind i love og vejledninger, som jeg slet ikke kendte til, men vi har systematisk sagsarbejde og et helhedssyn med os. Det har reddet mit arbejdsliv, at jeg har skiftet spor, siger Katja Barfod.


CV Katja Barfod
49 år, faglig sekretær i 3F København. Medlem af bestyrelsen i DS Region Øst

  • Efteruddannelse: Konfliktløsning. Social Diplomuddannelse. Misbrugsuddannelse. Personalejura, arbejdsskade- og arbejdsmiljølovgivning.
  • 2018-   3F København
  • 2003-2018  Frederiksberg Kommunes Rådgivningscenter
  • 2001-2003 Ansat i Glostrup og Københavns kommuner
  • 2001  Uddannet fra DSH, København.

Er du nedslidt på din arbejdsplads?
Så kan den såkaldte sporskifteordning være noget for dig. Ordningen skal medvirke til, at blandt andre socialrådgivere – på udvalgte områder – som er nedslidte eller er i fare for at blive det, kan skifte til et nyt job eller til en ny funktion på nuværende eller anden arbejdsplads.
Puljen til sporskifte er blevet permanent som et resultat af trepartsaftalen.
» Læs merestar.dk/puljer