REGIONSLEDER: Besparelser på socialtilsynet sætter trivsel over styr

"Hvis regeringen skærer ned på tilsynene, vil det øge risikoen for svigt."

Regeringen vil reducere ”tilsynstrykket” med 30 procent for at spare penge på administration og bureaukrati. I medierne forlyder det, at man derfor overvejer at fjerne det årlige tilsyn med plejefamilier, botilbud og andre sociale tilbud for i stedet at nøjes med ét tilsyn hvert tredje år.

På den baggrund er jeg blevet kontaktet af flere bekymrede socialrådgivere, og jeg deler bekymringen for, at man i jagten på besparelser vil udhule sikkerheden for anbragte børn og udsatte borgere. Og ærligt talt, så tror ikke, at særligt mange danskere har haft Socialtilsynet i tankerne, når politikernes snak har kredset om administration og bureaukrati.

Tilsynsbesøgene betyder, at dårlige tilbud bliver lukket, at tvivlsomme tilbud pålægges af ændre praksis, og at alle de – mange – gode tilbud får faglig sparring, som hjælper dem til at udvikle sig. Alt sammen med det formål at sikre borgernes trivsel og positive udvikling.

Hvis regeringen skærer på tilsynene, vil det øge risikoen for svigt. Allerede i dag er der brodne kar, som formår at gå under radaren, og det bliver nemmere, hvis tilsynet kun kommer hvert tredje år. Jeg er særligt bekymret for plejefamilieområdet, for mens plejefamiliens styrke er den helt almindelige hverdag med skænderier og omsorg, så er det også dens svaghed. Et besøg hvert tredje år er helt utilstrækkeligt.

Derfor frygter jeg også, at de besparelser, som regeringen høster på den korte bane, blot vil blive ædt op af regningen i form af de menneskelige omkostninger på den længere bane.

I de fem socialtilsyn arbejder mange socialrådgivere, og i kommunerne læner socialrådgiverne sig op ad tilsynsrapporterne. Derfor ved vi, at meget er på spil, og jeg opfordrer regeringen til at genoverveje besparelserne og i stedet udvikle tilsynene med afsæt i faglighed og kvalitet.