Kære nye studerende: Velkommen til dit faglige fællesskab

LEDER: Vi har nok at kæmpe for - både i udviklingen af vores faglige socialrådgiverfællesskab og for vores borgeres mulighed for at leve et værdigt liv. Men det smukke er, at det nytter noget, når vi gør det sammen.

Du er en af de heldige, som skal i gang med at uddanne dig til et af verdens mest spændende og vigtigste job: Socialrådgiver. Jeg husker tydeligt, da jeg begyndte på uddannelsen. Der var så mange vigtige opgaver inden for faget og så mange mennesker, som jeg skulle ud og gøre en forskel for.

Der gik ikke lang tid på uddannelsen, før jeg fik en følelse af, at uddannelsen kunne være bedre. Jeg oplevede et studie, hvor der var for få penge til at lave undervisning for. Det gjorde mig frustreret, og i starten gik jeg bare og brokkede mig.

Men så mødte jeg Marie, som gik et par hold over mig. Marie var cool. Hun tog rundt i hele landet og opfordrede socialrådgiverstuderende til at bakke op om deres faglige fællesskab SDS – Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende.

Hun var næstformand i SDS og sagde til mig, at i stedet for at gå og brokke mig, skulle jeg komme med til generalforsamlingen i SDS. For SDS var stedet, hvor vi kunne kæmpe for at ændre alle de ting ved uddannelsen, som jeg ikke var tilfreds med. Jeg troppede op til generalforsamlingen og blev også valgt som formand for SDS i Aarhus – hvor jeg læste. Det har jeg aldrig fortrudt.

I år har socialrådgiveruddannelsen fået lidt flere penge. Hvorfor? Fordi Dansk Socialrådgiverforening og SDS stædigt og insisterende har italesat problemerne om, at socialrådgiveruddannelsen har været underfinansieret i forhold til andre uddannelser.

Vi har ikke bare gået og brokket os i hjørnerne – rigtig mange seje SDS’ere og DS’ere har kæmpet for at ændre forholdene. Vi har råbt højt, og vi har gjort det overfor de personer, der kunne gøre noget ved problemerne.

Det nytter noget og gør en forskel. Men de to procent nedskæringer på uddannelsen, som år efter år udhuler ekstrabevillingen og mulighederne for at lave god undervisning, er ikke fjernet. Endnu. Jeg tror på, at vi får has på nedskæringerne, men det kræver, at vi er mange, og at vi siger det højt nok. Sammen er vi stærke.

Min fagforening har altid været mit supplement til mit fag. Det er her, jeg får inspiration, ny viden og et større perspektiv på de opgaver, jeg sidder med – både under uddannelsen, men også i arbejdet som socialrådgiver.

Så kære studerende: Velkommen til uddannelsen og faget. Vi har nok at kæmpe for – både i udviklingen af vores faglige socialrådgiverfællesskab og for vores borgeres mulighed for at leve et værdigt liv. Men det smukke er, at det nytter noget, når vi gør det sammen.

Held og lykke med studiestarten – vi glæder os til at møde jer derude!