Guiden: Sådan møder du borgere med LGBT+-baggrund

Alle borgere skal føle sig set og hørt, uanset deres seksuelle ­orientering og kønsidentitet. Her får du seks gode råd til, ­hvordan du møder borgere med LBGT+-baggrund inkluderende og ­f­ordomsfrit.

Skab et trygt rum

Undgå at stille upassende nysgerrige spørgsmål. Lad være med at tage for givet, at du kan se, hvordan det er at være dem. Det er alfa og omega, når man arbejder med mennesker, men det gælder også, når det handler om seksuel orientering.

Signaler, at du er LGBT+-venlig

Det kan gøres på mange måder. Sæt et regnbueflag på døren. Selv om flaget sidder verdens mest diskrete sted, så er det et vigtigt signal om, at LGBT+-personer trygt kan henvende sig til dig uden at blive mødt af fordomme.

Tag hverken køn eller seksuel orientering for givet

Undgå kønsspecifik sprogbrug som “kone” og “mand” og brug hellere “partner” eller “kæreste”, hvis du ikke på forhånd kender til borgerens forhold eller familieliv.

Vær opmærksom på brug af personlige stedord

Spørg hvilket personligt stedord – eksempelvis han, hun eller hen – borgeren ønsker, at du bruger. Det kan være svært at huske, og kommer du til at bruge et forkert pronomen, så sig undskyld – lige som når du kommer til at bruge et forkert navn.

Lad være med at spørge ind til krop, hormoner, behandling eller sexliv

Det er højst sandsynligt ikke relevant, med mindre det er derfor, de er kommet til dig. Hvis du stiller spørgsmål, så spørg dig selv, om det er relevant for jeres kontakt, eller om det er for at stille din egen nysgerrighed.

Forstå, at der er ­rigtig mange måder at være LGBT+ -person på

Den ene måde er ikke mere rigtig end den anden. Respekter, at den person, som sidder over for dig, er ekspert i, hvordan vedkommende føler. Hvad vedkommende definerer sig som, er vedkommendes egen beslutning.


Åbenhed

De fleste LGBT-personer har følt sig tiltrukket af en person af samme køn eller har tænkt over deres kønsidentitet, inden de fylder 15 år (68 %). Alligevel har kun knap hver femte fortalt det til nogen, inden de fylder 15 år (19 %). For mange LGBT-personer går der således en del år før, de fortæller nogen om deres LGBT-identitet.

Kilde: ”Undersøgelse af udfordringer og stigma i forhold til at have LGBTI-identitet i Danmark”, Als Research, 2020


Diskrimination på arbejdspladsen

I 2017 lavede fagbladet 3F en undersøgelse, som viste, at hver tredje af de adspurgte medarbejdere havde oplevet, at det blev talt nedsættende om homoseksuelle og transpersoner på deres arbejdsplads. Og rapporten ”LGBT-personers trivsel på arbejdspladsen”, Als Research, fra 2019 viste, at hver fjerde ikke var åben om deres seksualitet, og hver anden ikke var åben om deres kønsidentitet på arbejdspladsen.

Psykolog Nina Lildal-Schrøder anbefaler, at man ikke accepterer fobiske jokes og kommentarer på arbejdspladsen – heller ikke rundt om frokostbordet. Dels fordi, der kan sidde nogle kolleger, som selv er LGBT+-personer, eller som har et familiemedlem, der er det. Men også fordi den retorik har det med at sprede sig og dermed også ramme den borger, som kommer ind ad døren.


Få styr på begreberne

LGBT+.  LGBT står for de engelske ord Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender. Når man skriver + bagefter forkortelsen, så er det for at inkludere alle de andre bogstaver eller kategorier, men også for at indikere, at der er uendelig mange måder at være LGBT+-person på.
Bikønnet. En person, der har, eller som oplever at være, to køn.
Ciskønnet. En person, hvis oplevede køn og kønsudtryk stemmer overens med kønnet tildelt ved fødslen.
Interkønnet. En kønskategori, der inkluderer personer, hvis anatomi ikke fuldstændig stemmer overens med samfundets typiske definition af mandlige og kvindelige kønsudtryk. Det er altså en person, der har en medfødt variation i det anatomiske køn.
Juridisk køn. Det køn man har i forhold til lovgivning og administration, og som er angivet i personnummeret.
Neutrosis. En person, der anser sit køn for at være neutralt.
Nonbinær. At definere sig som andet end mand og kvinde. Forståelse af, at kønnet består af en stor variation af kønsidentiteter eller kønsudtryk, som ikke passer ind i en binær kønsforståelse.
Transperson. En person, hvis kønsidentitet er forskellig fra kønnet tildelt ved fødslen.

Kilde:
”Kort & godt om LGBT+”, Dansk Psykologisk Forlag og LGBTsundhed.dk