Guiden: Din ansøgning skal banke døren ind til samtalen

Din ansøgning og cv tjener kun ét formål: At få dig til ­jobsamtale. Formålet er altså ikke at fortælle om dig selv, men at sætte dig ind i jobinterviewernes ønsker og behov.

Før jobsamtalen har du sikkert hørt din mor, kæreste eller veninde sige til dig, at du bare skal være dig selv. Men det er ifølge Lars Lundmann, psykolog, rekrutteringsekspert og forfatter, det sidste i verden, du skal være. Netop derfor har han skrevet bogen ”Du skal ikke være dig selv. Erhvervspsykologens guide til at få det job, du gerne vil have”.

Hans grundlæggende budskab er, at vi har skruet processen med at søge job helt forkert sammen. Og derfor opfordrer han alle jobsøgende til at hacke eller i hvert fald justere kraftigt på den ved at se flot på normerne for ansøgning og cv. Og senere også jobsamtalen, hvis du når så langt.

– Vi er aldrig bare ’os selv’. Derfor er det meningsløst at forsøge at lade som om, du er. Hvad nu hvis du har været arbejdsløs længe og er deprimeret over det? Det vil ingen jo råde dig til at sige til en jobsamtale. Og desuden er du altid udsat for en fortolkning i samtalen, uanset hvad du siger og gør, argumenterer Lars Lundmann.

’Pynt’ gerne på tingene

Derfor skal du hellere bruge krudtet på at sætte dig ind i den organisation og de chefer, du søger job hos. Det indebærer blandt andet, at du altid skal ringe på forhånd og forhøre dig om jobbet og organisationen og lyde engageret, så du på forhånd skaber en forventning hos dem, anbefaler Lars Lundmann.

– Hvem er de, hvad interesserer de sig for eksempel for? Vi ved, at arbejdsgivere ofte er tilbøjelige til at vælge en, der minder om dem selv. Så find ud af, hvordan du kan vinkle dig i forhold til ham eller hende. Dit fokus i ansøgningen skal altid være modtagerorienteret, så udover at fremstå motiveret skal du beskrive, hvad arbejdsgiverne får ud af at ansætte dig frem for den klassiske fejl med at fokusere på dig selv som afsender. Ofte er virksomheden ligeglad med dig i processen. De vil bare have en kandidat, de får noget ud af, understreger Lars Lundmann og provokerer lidt mere:

– Du skal ikke være bange for at pynte eller fremhæve tingene lidt i din ansøgning – eller vende noget umiddelbart negativt til noget positivt. For eksempel hvis du trives bedst med at arbejde alene fremfor i team eller gruppe, kan du fremhæve din selvstændighed.