DS’ redskabsmateriale ’Mere fag og arbejdsglæde’
Dansk Socialrådgiverforenings populære materiale til at styrke socialrådgiverfagligheden og arbejdsmiljøet er blevet revideret og genoptrykt. Læs mere om, hvad materialet kan bruges til, og hvordan du får adgang til det.
Materialerne om ’Mere fag og arbejdsglæde’ kan bruges til at iværksætte aktiviteter på arbejdspladsen, der kan resultere i små og store forandringer, som både understøtter det gode arbejdsmiljø og forbedrer mulighederne for at kunne udfolde sig fagligt.
Materialesamlingen består af
- Guide til ’Mere fag og arbejdsglæde’: Denne korte og overskuelige guide giver et overblik over materialerne og inspirerer til de forskellige muligheder, der er for at bruge materialerne.
- Dialogspillet- og prioriteringsspillet ’Mere fag og arbejdsglæde’. Spillet giver overblik over, hvad der fungerer godt på arbejdspladsen, og hvad der kunne være bedre, og lægger dermed op til både en god fælles dialog og til at kunne prioritere indsatsområder. Spillet dækker seks forskellige temaer:
- Flere faglige succeser
- Mere fælles faglig refleksion
- Mere efteruddannelse
- Mindre arbejdspres og stress
- Mere trivsel og kollegaskab
- Bedre fastholdelse
- Seks løsningskataloger om ’Mere fag og arbejdsglæde’: De seks temaer fra spillet behandles i de seks kataloger med forslag til løsningsmetoder. Hvert katalog anviser tre forskellige løsningsmetoder. Katalogerne indeholder links, og er derfor nemmest at bruge online, men findes også i trykt version.
- Vejledende standarder for faglighed og arbejdsmiljø: Denne publikation indeholder DS’ anbefalinger til hvilke faktorer, der har en positiv effekt for socialrådgivernes faglighed og arbejdsmiljø. Publikationen kan bruges som en tjekliste, som inspiration til at sætte mål for et forandringsønske, eller giver mulighed for en mere strategisk diskussion. Der er i alt ni vejledende standarder:
- Socialrådgiverfaglig ledelse
- Samarbejde om opgaveløsningen
- Mål og mening med arbejdet
- Tid til arbejdet
- Professionelt relationsarbejde
- Faglig refleksion
- Kompetenceudvikling
- Udvikling af det sociale arbejde
- Kontinuitet og fastholdelse i arbejdet
Vigtige pointer:
- Vent ikke med at handle– tag fat i problemer, mens de er små. Det er lettere at løse små problemer end store, komplicerede, langvarige problematikker.
- Brug trio-samarbejdet (det uformelle samarbejde mellem leder, AMiR og TR) til at igangsætte en forandringsproces. Trioen har tilsammen vigtig viden om arbejdspladsen og medarbejderne – og når lederen er med, så er beslutningskraften også til stede.
- Socialrådgivernes arbejdsmiljø og faglighed hænger sammenog påvirker hinanden – både negativt og positivt. En indsats på arbejdspladsen bør inddrage begge dimensioner.
» Du kan downloade alle materialerne, bortset fra dialog- og prioriteringsspillet, på DS’ hjemmeside: Mere fag og arbejdsglæde.
» Hvis du er interesseret i at bruge dialog- og prioriteringsspillet på din arbejdsplads, skal du kontakte DS’ Medlemsservice.