DS: Ny sparerunde på udsatte børn er gift for indsatsen
Ifølge en ny rundspørge regner hver tredje kommunale økonomichef med at spare på udgifterne til indsatsen for udsatte børn og unge i 2015. Men den kommunale sagsbehandling på dette område er allerede presset ud over smertegrænsen, advarer DS.
I en ny rundspørge fra Altinget.dk regner 35 procent af de kommunale økonomichefer med at bruge færre penge på udsatte børn og unge i 2015, end man har gjort i år.
I 2013 budgetterede kommunerne med at spare over en halv milliard kroner på netop denne indsats, hvilket gjorde udsatte børn og unge til det område, hvor den kommunale sparekniv skar dybest.
Socialrådgiverne er allerede presset i bund
Udsigten til nye besparelser bekymrer Dansk Socialrådgiverforenings formand Majbrit Berlau.
– Socialrådgiverne på børne- og familieområdet er allerede presset i bund i en lang række kommuner. Det vil være gift for indsatsen at skære yderligere ned, advarer hun.
For nylig kom det frem, at Assens Kommunes børne- og ungeforvaltning har fået påbud fra Arbejdstilsynet om at forbedre arbejdsmiljøet. Denne historie kommer oven i lignende sager fra blandt andet Esbjerg og Randers.
I en undersøgelse om sagstal i kommunale forvaltninger, som Dansk Socialrådgiverforening foretog i 2013, svarede fire ud af fem tillidsrepræsentanter på børne-familieområdet, at sagstallet i deres kommune var for højt.
Godt halvdelen af økonomicheferne i Altingets undersøgelse regner med, at udgifterne til udsatte børn og unge næste år vil være uændrede, mens 16 procent regner med at bruge flere penge på området.
Tiltrængte midler til udsatte voksne
Godt hver tredje af de kommunale økonomichefer regner til gengæld med at bruge flere penge på udsatte voksne, mens omkring 40 procent regner med at holde det nuværende udgiftsniveau.
Reformerne på beskæftigelsesområdet har stillet nye og højere krav til indsatsen for de udsatte voksne, og hvis sagsbehandlingen skal leve op til de nye regler, har kommunerne en forpligtelse til at sikre forsvarlige rammer, understreger Majbrit Berlau.
– Det er positivt, at flere kommuner tilsyneladende er opmærksomme på udfordringerne med reformerne. Men det bekymrer mig, at næsten hver femte kommune tilsyneladende stadig overvejer besparelser på indsatsen for udsatte voksne.
35 procent af økonomicheferne regner desuden med at bruge flere penge på handicap-området, mens 41 procent forventer at holde samme udgiftsniveau som i 2014. Overordnet set forventer 39 procent af økonomicheferne at bruge flere penge på det sociale område næste år, mens 37 procent forventer at spare.