DS kræver ændring af lov om førtidspension

Det skal være slut med groteske sager om eksempelvis borgere, der tvinges ud i meningsløse praktikforløb, som de bare bliver mere syge af. Derfor har DS lanceret 13 konkrete forslag til ændringer af førtidspensionsreformen fra 2013.

DS kræver ændring af lov om førtidspension

photo: iStock.com

Dansk Socialrådgiverforening har i august 2017 sendt 13 konkrete forslag til forbedringer af lov og praksis omkring ressourceforløb, fleksjob og førtidspension afsted til Folketinget.

Målet er, at forslagene kan kvalificere et politisk arbejde med tiltrængte forandringer af fleksjob- og førtidspensionsreformen fra 2013, fortæller Rasmus Balslev, formand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Øst.

– Som socialrådgivere oplever vi, at alt for mange borgere må gennem opslidende kampe med kommunen for at få den rette hjælp og ydelse, om det så er ordentlige ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Det er simpelthen ikke i orden, siger han.

Forslagene er lavet på baggrund af input fra en ressourcegruppe med 21 socialrådgivere, som har stor viden om netop beskæftigelsesområdet.

De 13 forslag er desuden en videreudvikling af en model, som Dansk Socialrådgiverforening i forvejen er i dialog med blandt andre beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om netop fokus på bedre rammer for at give syge borgere den rette indsats.

DS: Godt med bredt opråb til politikerne

Dansk Socialrådgiverforening har fra start været kritiske over for en lang række punkter i fleksjob- og førtidspensionsreformen, og for nylig har en række andre faglige organisationer ligeledes taget diskussionen op og krævet ændringer af loven om førtidspension.

– Det er rigtig godt, at så mange organisationer nu påpeger problemer med reformen. Vi bakker fuldt op om deres opråb til politikerne. Som socialrådgivere havde vi selvfølgelig gerne set mere fokus på eksempelvis de problemer med ressourceforløb, som vi løbende har påpeget, men det er kun positivt, at så mange forskellige lønmodtagergrupper nu påpeger, at der er behov for ændringer, siger Rasmus Balslev.

Behov for holdbar løsning

Over sommeren har Jobcenter Lærkevej i København trukket overskrifter i en række medier på grund af dårlig behandling af syge borgere og socialrådgivere, som sidder med 220 sager – fire gange flere end DS’ vejledende sagstal.

På den baggrund ser Dansk Socialrådgiverforening frem til at samarbejde med den øvrige fagbevægelse om at presse politikerne til at sikre en bedre løsning for både syge borgere og fagfolk på beskæftigelsesområdet.

– Der er behov for en holdbar løsning, der sikrer borgerne den hjælp, de har brug for, og som samtidig giver rum til at lave ordentligt socialfagligt arbejde. Når syge borgere kan blive kastet ud i meningsløse forløb, som de bare bliver mere syge af, og når socialrådgivernes faglige skøn bliver tilsidesat af økonomisk kalkule eller principafgørelser fra Ankestyrelsen, som fastholder en ekstremt stram tolkning af loven, så er det tydeligt, at der er behov for ændringer, siger Rasmus Balslev.