Den svære balance
Næstformand Signe Færch fortalte i P1 Morgen om kompleksiteten i det sociale arbejde med nogle af de mest udsatte gravide kvinder, der risikerer at få deres barn fjernet på fødegangen.
Næstformand Signe Færch satte i P1 Morgen onsdag ord på nogle af de faglige udfordringer, socialrådgivere møder i arbejdet med nogle af de mest udsatte gravide kvinder. Oven på sagen om en grønlandsk kvinde, der har følt sig presset af kommunen til at få foretaget en abort, slog Signe Færch fast, at en beslutning om abort altid er kvindens eget valg.
– Det er helt uden for diskussion. Vi hverken må eller skal vejlede på en måde, som kan opfattes som pres på nogen måde, sagde hun og fortalte derefter om det komplekse sociale arbejde med denne type sager.
– Der er nogle ganske få, sjældne situationer, hvor vi har oplysninger om meget store vanskeligheder hos en mor, det kan være alvorlig psykisk sygdom, en alvorlig personlighedsforstyrrelse eller et aktivt misbrug, tit sammen med andre kaotiske forhold i livet. Her kan man så vurdere, at det efter al sandsynlighed vil ende med en anbringelse af et barn lige efter fødslen. Den vurdering har moren krav på at kende, så hun kan træffe sit valg på et oplyst grundlag. Hun skal vide, hvad hun kan forvente, men det er meget vigtigt at holde fast i, at det er hendes egen beslutning.
Men netop fordi der er tale om nogle af de mest udsatte mennesker, kan det være svært som socialrådgiver at finde den rette balance i kommunikationen, så kvinden på den ene side forstår det, der bliver sagt, uden det opfattes som et pres.
– Det er ikke den enkelte socialrådgiver, der beslutter om et barn skal anbringes. Det er kommunens børne- ungeudvalg, og det er det, man skal prøve at formidle: ’Det her er det, jeg forventer, der vil ske, men intet er sikkert’. At være åben og ærlig er en del af retssikkerheden, kvinden skal vide, hvad kommunen tænker at gøre. Og det kan være rigtig svært, for det kan også være kvinder med kognitive udfordringer, som har svært ved at forstå, hvad der sker i det kommunale hjælpesystem, eller kvinder i krise, der har svært ved at modtage information. Så det er ikke altid let, forklarede Signe Færch.
Hør P1 Morgen her, Signe Færch er med 1:12:30 inde i indslaget