Byd de nye praktikanter velkommen i fællesskabet

Kun halvdelen af praktikanterne bliver introduceret til deres tillidsrepræsentant og derigennem DS’ faglige fællesskab, viser en undersøgelse fra forrige år. Vil du være med til at ændre på dette?

Prøv at lukke øjnene og tænk tilbage på dengang du som studerende for første gang skulle træde ind på en arbejdsplads og stifte bekendtskab med socialt arbejde uden for skolens trygge mure. Hvilke følelser strømmede gennem din krop? Spænding? Nervøsitet? Hvad var du mest usikker på? Om du ville kunne levere fagligt? Om dine kollegaer ville være søde? Kan du huske den person, der gjorde forskellen for dig? Den person du følte dig tryg ved, som fik dig til at føle dig velkommen, set og imødekommet? Den person har du nu muligheden for at være.

I næste uge starter der muligvis en ny praktikant på din arbejdsplads. Som TR er du en af de nøglepersoner, der kan være med til at sikre, at praktikanten føler sig set, imødekommet og tryg på sin nye midlertidige arbejdsplads. Samtidig har du også en afgørende rolle at spille i forhold til skabe bevidsthed hos den studerende om fagforeningen, betydningen af faglig organisering og værdien af at være med i arbejdspladsens faglige fællesskab.

DS og Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS) har lavet en pjece med gode råd til, hvordan du som tillidsrepræsentant kan hjælpe med at byde nye praktikanter velkommen og introducere dem til arbejdspladsen. I pjecen kan du også læse, hvordan du kan sende praktikanten videre til sit uddannelsessted eller SDS, hvis vedkommende får brug for hjælp og rådgivning under praktikken.

Hvis du gerne vil være med til at give jeres praktikanter en god oplevelse, så kan du downloade pjecen her eller bestille den hos din konsulent i regionen.

For nemheds skyld har vi samlet de fem vigtigste opmærksomhedspunkter her:

  • Sørg for at have oplysningerne om, hvem der starter og hvornår på forhånd.
  • Hav fokus på at skabe en god relation mellem dig og praktikanten fra starten, så praktikanten føler sig tryg ved at gå til dig, hvis hun skulle opleve udfordringer på arbejdspladsen.
  • Introducer praktikanten til begreberne fagforening, TR og klub. Det er ikke alle, der har hørt om eller kender til fagbevægelsen og dens betydning på arbejdspladsen.
  • Introducer til den danske model, overenskomster og hvilke arbejdsvilkår, man som minimum har krav på som socialrådgiver.
  • Forklar værdien af et medlemskab af DS (i praktikantens tilfælde SDS), og introducér til muligheden for at få sparring og støtte i praktikken gennem SDS’ praktikhotline.