Advarsel fra FTFA: Fælder i ny pensionslovgivning

Ændringer i efterlønsalderen betyder, at nogle danskere fremover kan gå på pension, før de har ret til at gå på efterløn. Men gør man det, kan man risikere at miste retten til efterløn, advarer socialrådgivernes a-kasse, FTFA.

Efterlønsreformen i 2012 ændrede på efterlønsalderen for personer født i 1954 og senere. Det betyder, at efterlønsalderen gradvist bliver hævet fra de nuværende 60 år og helt op til 66 år eller mere.

Men pensionsalderen for arbejdsmarkedspensioner er ikke blevet hævet tilsvarende. Det betyder, at en række danskere i de kommende år når pensionsalderen, før de har mulighed for at gå på efterløn.

Går man på pension før man har ret til efterløn, er der imidlertid risiko for, at man helt mister efterlønsretten. Der er nemlig en række ”fælder” i lovgivningen, forklarer Tina Aistrup, konsulent i FTFA.

– Er du født efter 1. januar 1954 og har planer om at gå på efterløn, så er det vigtigt, at du ikke går på pension, inden du forventer at gå på efterløn. Hvis du først er gået på pension, mister du nemlig din ret til at gå på efterløn.

FTFA advarer om, at manglende viden om reglerne medfører risiko for, at flere danskere kan komme til at afskrive sig retten til efterløn ved en fejl.

For at få efterløn skal man enten komme direkte fra arbejdsmarkedet eller fra ledighed. Har man først valgt at forlade arbejdsmarkedet og gå på pension, fraskriver man sig også retten til at gå på efterløn – selvom man har indbetalt til efterlønsordningen. I det tilfælde vil man dog kunne få udbetalt det efterlønsbidrag, som man har indbetalt gennem årene.

FTFA understreger, at den aktuelle problematik omhandler tidspunktet for, hvornår man kan hæve sin arbejdsmarkedspension – ikke folkepensionen.

Medlemmer af Dansk Socialrådgiverforening, som er usikre på, hvornår de kan gå på pension og efterløn, kan altid kontakte FTFA via a-kassens hjemmeside www.ftfa.dk eller på telefon 7013 1312.