Store bededag – hvad nu?

I søndags fyldte vi Christiansborg Slotsplads for at sige nej til regeringens afskaffelse af store bededag. På pladsen var vi mindst 400 socialrådgivere, og det er jeg vanvittigt stolt af. Der var socialrådgivere i flere medier, vi nåede så bredt ud som international Ritzau og Ser og hør.

Og vreden og protesterne er på sin plads.  Uden at have varslet det inden valget, har de tre regeringspartier besluttet, at fridagen skal inddrages og overenskomsternes bestemmelser annulleres. I en tid, hvor stress er et af samfundets største problemer, er det helt forkert at skabe mindre tid til restitution. Og det er et historisk og uhørt indgreb i de faglige organisationers forhandlingsret. Med indgrebet gambler regeringen med hele den danske arbejdsmarkedsmodel og har øget risikoen for at OK23 ender i konflikt på det privat arbejdsmarked.

Derfor har socialrådgivere i hele landet delt flyers ud, hængt plakater op, skrevet læserbreve og delt fotos af kollegaer, der alle har skrevet under. Og vi er sammen med resten af fagbevægelsen lykkedes med at rejse en folkesag. Over 466.000 danskere har skrevet under på kravet om at trække forslaget tilbage.

Hvad sker der nu?

Det lader til, at vi har at gøre med en ganske stædig regering, der har tænkt sig at stå fast, selvom 75 procent af befolkningen er imod forslaget og deres meningsmålinger styrtdykker. Men vi fortsætter presset på regeringen frem mod Folketingets anden- og tredjebehandling af forslaget, som er planlagt til hhv. den 23/2 og den 28/2. Så bliv endelig ved med at opfordre kollegaer, venner og familie til at skrive under.

Men hvis regeringen gennemfører lovforslaget, har det hele så været forgæves? På ingen måde! Med vores kampagne har vi allerede vist politikerne, at den slags tiltag er uacceptable og politisk dyre for dem. Og det skal de vide, hvis vi skal forhindre dem i at tage vores omsorgsdage, seniordage eller lidt af 6. ferieuge, næste gang de mangler penge og arbejdsudbud.

Kampen for store bededag har lært os, at når fagbevægelsen samler kræfterne og står sammen, kan vi både sætte dagsorden, lægge pres på politikerne og samle danskerne. Og vi har i Dansk Socialrådgiverforening vist, at vi på få uger kan samle os om en fælles sag og stable et brag af en kampagne på benene – en erfaring vi skal bruge i mange andre situationer, hvor vi skal slås for bedre arbejdsvilkår.

De allerbedste hilsner Signe Færch

Se her hvordan du kan bidrage til kampagnen

Følg med i Facebook-gruppen ’Socialrådgivere for store bededag’

Se fotos fra demonstrationen