Majbrit Berlau: Det er simpelthen for svært at få førtidspension
Den længe ventede evaluering af reformen af førtidspension og fleksjob kom i mandags, og konklusionen er klar: Det er for svært at få førtidspension, og ressourceforløbene mangler for ofte kvalitet. DS efterlyser grundlæggende lovændringer og færre sager.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kom tirsdag med en opsigtsvækkende melding.
– Det er blevet for svært, siger han med henvisning til reglerne for førtidspension. Dermed lægger ministeren sig for første gang klart og tydeligt på samme linje som DS og en lang række organisationer og borgergrupper, som i årevis har påpeget, at kravene for at få førtidspension er blevet for skrappe.
Ministerens udmelding kom få timer efter, at Majbrit Berlau sagde det samme til Ritzau.
– Det er simpelthen for svært at få førtidspension, lød det fra DS-formanden, som glæder sig over ministerens klare svar, men stadig savner grundlæggende ændringer af loven.
Foreløbig har politikerne foreslået en lovændring, der sikrer, at kommunerne fremover skal kunne argumentere for, at de ressourceforløb, som borgerne tilbydes, vil udvikle den enkelte borgers arbejdsevne. Det er positivt, men langt fra nok, mener DS, som har skrevet et høringssvar til politikerne om forslaget.
– Intentionen med ændringen er god, men det er langt fra sikkert, at det vil ændre noget i praksis. Vi mener, at politikerne burde gå grundigere til værks og blandt andet bløde de konkrete eksempler på, hvem der kan få førtidspension, op, siger Majbrit Berlau og efterlyser samtidig en garanti til borgerne om afklaring inden for et år.
– Politikerne bør forpligte kommunerne til at afklare borgerne inden for et sammenhængende år på kontanthjælp. Det kræver også, at socialrådgiverne får meget bedre tid og vilkår, end mange har i dag, siger hun.
Dansk Socialrådgiverforening har udarbejdet 13 konkrete forslag om førtidspension, ressourceforløb og fleksjob. Læs dem her.