LEDER: Endelig et løft til socialrådgiveruddannelsen!
"Vores løn skal matche tyngden af vores ansvar, og vores arbejdsmiljø skal afspejle vigtigheden af vores opgaver."

Foto: Lisbeth Holten
I skrivende stund ved vi ikke, hvordan den endelige aftale om uddannelsesreformen lyder, da aftalen ikke var forhandlet helt på plads ved redaktionens slutning. Der mangler stadig nogle detaljer. Men vi ved, at reformen er godt nyt for os socialrådgivere. Faktisk ser jeg den kommende reformaftale som en stor anerkendelse af den helt essentielle rolle, vi socialrådgivere spiller i vores velfærdssamfund.
I dag har socialrådgiveruddannelsen det laveste taxameter sammen med enkelte andre uddannelser. Det bliver der ændret på nu. Med en stigning i finansieringen på op til 100 millioner kroner årligt, kan vi se frem til mindre hold på uddannelsen, mere vejledning og en mere differentieret undervisning.
Det er en glædelig nyhed for os alle!
Som socialrådgivere står vi over for komplekse opgaver, der kræver træning og en grundig fagprofessionel forståelse for, hvordan vi møder og samarbejder med sårbare borgere. Alt tyder på, at den kommende reformaftale giver de studerende nye muligheder for at udvikle disse færdigheder, og jeg ser det som en vigtig vej frem for vores fag.
Allerede i februar var der godt nyt, da regeringen lancerede aftalen om ungdomsuddannelserne. Her blev det slået fast, at man fortsat skal have en 3-årig gymnasial uddannelse for at komme ind på socialrådgiveruddannelsen via kvote 1. Regeringen har dermed droppet ideen om adgang efter 2 år på EPX – en idé, vi kraftigt har advaret imod, da der er brug for stærke forudsætninger for at blive en god socialrådgiver.
På minussiden bekymrer det mig, at man vil fastholde planen om at forkorte uddannelsen. Jeg har simpelthen svært ved at se, hvordan en reduktion i studieforløbet samlet set kan gavne et så komplekst fag.
Heldigvis er Dansk Socialrådgiverforening inviteret med ind i maskinrummet til at præge, hvordan reformen skal udfolde sig i praksis. Det arbejde glæder jeg mig til. For det er vigtigt at sikre, at socialrådgiveruddannelsen gennemgår en reel styrkelse, der fortsat vil inspirere fremtidens socialrådgivere til at gøre en forskel, og som samtidig vil tiltrække flere studerende.