DS efterlyser respekt for syge borgere

Ministre bør sende et klart signal til kommunerne om, at borgere ikke skal underlægges fysiske lægetjek på jobcentrene, mener Dansk Socialrådgiverforening.

Det er godt og vigtigt, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) nu skal tage stilling til sagen om ulovlige lægeundersøgelser på et jobcenter i København. Det mener socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau.

– Jeg håber, at de vil sende et klart signal – ikke bare til København – men også til landets øvrige kommuner om, at den form for behandling af ledige er totalt uacceptabel, siger Majbrit Berlau.

Københavns Kommune indgik i oktober en aftale med et privat firma, som blandt andet foretog fysiske lægeundersøgelser af borgerne på selve jobcentret i strid med loven. Det er dybt alvorligt, mener Majbrit Berlau, der ser frem til at høre svarene fra ministrene, som er kaldt i samråd om sagen.

– Mange af de ledige borgere har store udfordringer som psykiske og fysiske lidelser, og for nogle er det en overvindelse i sig selv at skulle møde op på jobcentret. Det er simpelthen utilstedeligt og i strid med al socialfaglig indsigt, at kommunen lige pludselig genner dem ind til en lægeundersøgelse, når de var indkaldt til et møde på jobcentret, siger hun.

Københavns Kommune stoppede samarbejdet med firmaet i november, men da havde lægen allerede nået at gennemføre fysiske undersøgelser af 25 borgere.

– Det er nærmest uforståeligt, at kommunen kan finde på det. Jeg har heldigvis ikke hørt om lignende tilfælde andre steder i landet, men det kaster samrådet med ministrene forhåbentlig lys over. Og skulle man som ansat på et jobcenter opleve noget lignende, så anbefaler jeg, at man siger fra over for ledelsen og henvender sig til sin faglige organisation, siger Majbrit Berlau og understreger, at nogle kommuner ikke investerer nok i indsatsen for udsatte ledige.