Socialrådgiverne afventer fakta

Beskæftigelsesministeren kalder faldet i antallet af danskere på kontanthjælp et resultat af de nye lave sociale ydelser. Glædeligt, hvis flere er kommet i job – men det viser tallene reelt ikke noget om, påpeger DS-formand Majbrit Berlau i et debatindlæg i Berlingske.

I en række medier glæder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sig over faldet i antallet af danskere på kontanthjælp – 4.000 personer fra april til september 2016 – og han kalder det et resultat af de nye lave sociale ydelser. Mens det umiddelbart er glædeligt, at 4.000 færre nu er på kontanthjælp, tillader vi os i Dansk Socialrådgiverforening at vente lidt med at tage del i ministerens jubel. Dels fordi det reelt ikke vides, hvad der er sket med de 4.000 personer, som fra april til september er røget ud af kontanthjælpssystemet.

Er de kommet i job, overgået til andre ydelser eller faldet ud af det sociale system? Det melder tallene intet om, og vi socialrådgivere mener, at dette er meget vigtig viden i forhold til en fremtidig beskæftigelsesindsats.

Dels tøver vi med at juble, fordi vi konkret ser, at de lave ydelser rammer mennesker, som grundet eksempelvis psykisk og fysisk sygdom, misbrug eller sociale problemer ikke har mulighed for at reagere på de økonomiske incitamenter, som regeringen med kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen ønsker at skabe.