Det tager tid at komme ud af fattigdom
Mange tusinde mennesker har været på lave kontanthjælpsydelser i mere end et år. I januar blev ydelserne afskaffet og erstattet af almindelig kontanthjælp. Men for mange vil det tage tid at få genoprettet økonomien, vurderer forsker.
Omkring 25.000 personer overgik i januar fra lave ydelser som blandt andet starthjælp og integrationsydelse til almindelig kontanthjælp. Men knap halvdelen af dem har været på lave ydelser så længe, at de typisk enten har stiftet gæld eller er bagud med regninger, og for dem kan det tage tid at rette op på økonomien.
Sådan lyder det fra cand. polit. Finn Kenneth Hansen fra CASA – Center for Alternativ Samfundsanalyse. Han har i en årrække forsket i fattigdom i Danmark og herunder i konsekvenserne af at være på de laveste sociale ydelser.
Underdrejet økonomi
– Det er klart, at det er en hjælp for de berørte, at de laveste ydelser nu er væk, men man skal gøre sig klart, at folk, der har været på lave ydelser længe, kan have en underdrejet økonomi. Vi ved fra vores forskning, at de, der har levet mere end et år på lave ydelser, har lidt flere afsavn end andre samfundsgrupper – blandt dem er der for eksempel flere, der har undladt at gå til tandlæge, ikke har købt fødselsdagsgaver og har undladt at betale regninger, siger Finn Kenneth Hansen.
Fire år på starthjælp
En af dem er Jeanine Krause Johansen. Efter fire år på starthjælp med to teenagebørn, hvoraf den ene går i 2.g, er hendes økonomi i bund.
– Jeg blev utrolig glad, da det gik op for mig, at regeringen ville afskaffe de lave ydelser. Men ændringen betyder ikke, at jeg kan skifte livsstil. Jeg får 2.400 kroner mere udbetalt om måneden, og min økonomi er så meget i bund, at jeg er nødt til at forsætte min meget stramme økonomiske linje, siger hun.
Ikke råd til at købe nyt
Jeanine Krause Johansen fik sin første almindelige kontanthjælp udbetalt den 1. februar, og nu er hun startet på at få de mange gamle regninger i nul.
– Jeg har regninger liggende på mere end 21.000 kroner for medicin, el og gammel skat. Jeg har ikke været ved tandlæge i fire år, selv om jeg har knækket en fortand og tre kindtænder, har mange huller og ofte bylder i tandhalsene på grund af medicinen, som giver mig mundtørhed. Og så er der alle de ting, der er slidt ned, fordi jeg ikke har haft råd til at købe nyt – for eksempel er min vaskemaskine og opvaskemaskine brudt sammen, og min sofa er helt slidt op og skal have nyt betræk.
Dyrt aldrig at have penge i reserve
– Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg, at det vil tage flere år, før jeg har ryddet op i min økonomi. Jeg har siden 2008 hutlet mig igennem med dyre løsninger og syltet alle de regninger, der kunne syltes, fordi det har været nødvendigt, hvis jeg bare en gang imellem ville købe nye sko eller overtøj til mine børn. Og andet er ikke til at bære, når man er mor. Det er dyrt aldrig at have penge i reserve, fordi man hele tiden laver hovsa-løsninger, siger Jeanine Krause Johansen.