Stærke unge på kontanthjælp skal i uddannelse
Der er ikke tale om at skære i ydelserne for de unge, som har brug for kontanthjælpssystemet. Dem skal vi hjælpe med en sammenhængende og tæt indsats. Og deres ydelser skal bevares på nuværende niveau, siger socialrådgivernes formand.
Det har trukket store overskrifter, at socialrådgivernes formand i blandt andet Jyllands-Posten har sagt, at unge stærke kontanthjælpsmodtagere under 30 år – det vil sige dem, der ikke har andre problemer end ledighed – hurtigst muligt skal i uddannelse, og at det derfor kan være o.k., at deres ydelse svarer til SU.
På baggrund af den debat, der har været, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand Bettina Post:
– Jeg kan se, at jeg har været for hurtig på aftrækkeren, og det beklager jeg. Tilbagemeldingerne i debatten – også fra mange af vores medlemmer – viser, at vi i Dansk Socialrådgiverforening har brug for at diskutere vores holdning til indsatsen for de uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere yderligere.
– Det er desuden mit indtryk, at jeg er blevet misforstået i store dele af pressen, hvor der primært har været fokus på, at der skal skæres i ydelsen til unge kontanthjælpsmodtagere. Mit hovedbudskab er, at der er forskel på, hvordan man skal behandle unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år. Det afhænger af, hvilke ressourcer de har.
– De ikke-arbejdsmarkedsparate unge kontanthjælpsmodtagere skal støttes på en anden måde, end dem uden problemer. De arbejdsmarkedsparate i kontanthjælpssystemet, som tæller en ganske lille gruppe, skal i uddannelse. Det er altafgørende for deres fremtid, pointerer Bettina Post.
Forstærket indsats
For de unge kontanthjælpsmodtagere, der har andre problemer end manglende uddannelse, skal vi sikre en forstærket, sammenhængende og tæt indsats. Derfor har vi også foreslået, at kommunerne opretter ungeenheder, hvor der foregår en sammenhængende og tæt indsats mellem vejledning, uddannelse og løsning af sociale problemer for de 15-25 årige. Det er meget vigtigt, at vi holder hånden under de unge, som har mange problemer at slås med. Det skal der slet ikke herske tvivl om, forklarer Bettina Post og uddyber:
– Jeg vurderer, at det er vigtigt at sende et signal til de unge om, at uddannelse er vejen frem. Det er vigtigt, at få så mange unge som muligt over i uddannelsessystemet.
– Derfor kan der som nævnt for en meget lille gruppe af unge uden problemer, som ikke selv finder vej til en uddannelse, indføres en ydelse, som kunne kaldes for-SU, og dermed er en ydelse på SU-niveau. Denne ydelse skal ikke stå alene, men følges af afklaringsforløb og grundig vejledning.
Uddannelse afgør unges fremtid
Bettina Post henviser til en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som dokumenterer, at det har stor betydning for de unge, som i 1993 var 15 år gamle, om de kom i gang med en ungdomsuddannelse eller ej.
I dag er disse unge blevet 34 år. Mens kun 1,3 procent af de unge, der dengang tog en ungdomsuddannelse, i dag er på kontanthjælp, gælder det for 13,5 procent af de unge, der ikke tog en ungdomsuddannelse.