Socialrådgivere skal samarbejde med forskere om socialt arbejde

Praksis og forskning skal kobles sammen på det sociale område. Det gavner både forskere, praktikere og brugere, mener professor Lars Uggerhøj, der er oplægsholder på Socialrådgiverdage 2013.

Praktikere i socialt arbejde skal i samarbejde med forskere udvikle praksisforskning, som fastlægger, hvad der er behov for at undersøge inden for det socialfaglige område, og hvordan det skal gøres.

Sådan lyder budskabet fra Lars Uggerhøj, professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet. Han er hovedoplægsholder på Socialrådgiverdage 2013 og er med sin baggrund som socialrådgiver selv en praktiker, der senere er blevet forsker.

Koblingen mellem praksis og forskning er både interessant og vigtig, mener han:

– Det sociale arbejde kræver i højere og højere grad, at der er en blanding af erfaringer – det, man kunne kalde praksiserfaringer – og så teoretisk, forskningsmæssig viden, som danner grundlag for det sociale arbejde og for udviklingen af det, siger Lars Uggerhøj.

Praktikere kan styrke forskningen

Forskere kan ikke bare trække på erfaringer, men skal ud og hente dem, og praktikere kan omvendt ikke lige umiddelbart skabe store og grundige undersøgelser. Det kræver et samarbejde, understreger Lars Uggerhøj.

Han mener, at praksisforskning både vil styrke og udfordre forskningen, og at forskningens kritiske blik vil være en læreproces for praksis, der også vil blive udfordret af at forholde sig til det sociale arbejde, teori og metoder på en måde, som man måske ikke er vant til.

Lars Uggerhøj åbner sammen med Merete Konnerup fra TrygFonden Socialrådgiverdage 2013, der finder sted på Comwell i Kolding mandag 25. og tirsdag 26. november.

Læs mere om Socialrådgiverdage