Socialrådgivere presset af Esbjerg-sag
Efterspillet på Esbjerg-sagen lægger et stort pres på kommunens sagsbehandlere, fortæller tillidsrepræsentant. Byens borgmester har varslet mulige fyringer, og Ankestyrelsen skal kulegrave samtlige børnesager for at lede efter flere fejl.
– Det føles lidt som en eksamenssituation. Sådan beskriver socialrådgivernes tillidsrepræsentant i Esbjerg Kommune, Lars Raymond Jensen, stemningen blandt de ansatte oven på den seneste udvikling i misbrugssagen fra Esbjerg.
Her har DR-programmet 21 Søndag afsløret, at Esbjerg Kommune gennem en periode på to og et halvt år fik fem underretninger om misbrug uden at reagere i sagen om den nu 41-årige mands seksuelle overgreb mod børn.
Afsløringen har fået byens borgmester, Johnny Søtrup (V), til at varsle, at der kan komme flere fyringer end dem, der allerede har været på sektionschefniveau. Lars Raymond Jensen har ikke hørt noget om, at sagsbehandlerne skulle være i søgelyset.
– Men alle er under pres lige nu. Vi er alle bekymrede for, hvad vi kan vente os af fremtiden, så vi forsøger at tage en dag ad gangen, fortæller han.
Vil gerne kunne se fremad
Socialminister Karen Hækkerup (S) har kaldt sagen ”den værste hun har set” i forhold til omfanget af svigt, og hun har derfor bebudet, at hun vil sende et eksperthold fra Ankestyrelsen til Esbjerg for at gennemgå samtlige børnesager. Det har Socialministeriet aldrig gjort før.
Meldingen om et udrykningshold er blevet positivt modtaget af både politikere og socialrådgivere i kommunen. Men Lars Raymond Jensen efterlyser hurtig handling.
– Ingen ved, hvornår der kommer til at ske noget, eller hvad der konkret vil blive kigget efter. Så jo længere tid, der går uden afklaring, jo mere stiger presset på de ansatte. Så lad os få ekspertholdet herover og få alt på bordet. Alle vil gerne kunne se fremad og komme videre, siger han.
Næppe fyringer blandt socialrådgivere
Hverken tillidsrepræsentanten eller formand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Syd, Anne Jørgensen, har hørt yderligere om de eventuelle fyringer. Dermed peger pilen udelukkende mod ledelsen, mener de.
– Det vil nok føles lidt som en eksamen for de socialrådgivere, der arbejder der nu, men det er jo den politiske ledelse, der skal stå på mål. Vi ikke har hørt noget, så vores udgangspunkt er, at socialrådgiverne har gjort, hvad de skulle, konkluderer hun.
Begge henviser til Rebild-sagen, der også omhandler mangeårigt seksuelt misbrug af børn. Her blev tre topchefer i kommunen for nylig fyret, og sagsbehandlerne friholdt for ansvar.