Socialrådgivere klæder ekspert på

Onsdag mødtes syv socialrådgivere fra beskæftigelsesområdet med professor Jon Kvist, som sidder i Reformkommissionen. De fortalte om meningsløse proceskrav, mangel på tid til at tale med de ledige og samtaler kontrolleret af krav til indhold og længde.

Onsdag mødtes syv socialrådgivere fra beskæftigelsesområdet i forskellige kommuner med professor Jon Kvist, der er medlem af Reformkommissionen. Han fik enslydende meldinger om totalt meningsløse proceskrav, mangel på tid til at tale med de ledige og samtaler kontrolleret og styret af krav til indhold og længde.

– Politikerne har skabt et system præget af mistillid, som kræver dokumentation for alt, før socialrådgiverne kan sætte en indsats i gang, siger socialrådgivernes formand, Mads Bilstrup, som også deltog i mødet.

Et eksempel fra mødet er Jytte, der ikke har været i job i mange år og kæmper med psykiske udfordringer. Hendes socialrådgiver ville indstille hende til førtidspension, men var nødt til først at sende hende i arbejdsprøvning – selvom socialrådgiverens faglige vurdering var, at det kun ville gøre Jyttes tilstand værre, og at hun ikke kunne arbejde.

Efter otte uger i arbejdsprøvning, hvor Jytte fik det stadigt dårligere, måtte melde fra til alle private arrangementer og fik ringere hygiejne, kunne socialrådgiveren indstille hende til førtidspension på baggrund af en ny vurdering af Jyttes arbejdsevne.

– Det er så meningsløst, at mennesker som Jytte skal slæbes gennem overflødige og skadelige arbejdsprøvninger, fordi der ikke er tillid til den enkelte socialrådgivers vurdering. Og det er dybt frustrerende, at vi skal bruge tiden med borgerne på at gennemgå de samme vejledninger om pligter og sanktioner gang på gang – når vi burde bruge tiden på i samarbejde med hvert enkelt menneske at finde vejen tilbage i uddannelse eller job, siger Mads Bilstrup.

Han takker Jon Kvist for at lytte til socialrådgiverne.

– Jeg ved, at han tager vores input med videre tilbage til kommissionen og glæder mig meget til de anbefalinger, de kommer med næste år. Og tak til alle jer socialrådgivere, der på trods af svære vilkår hver eneste dag knokler for at gøre en forskel for mennesker ramt af arbejdsløshed – og ofte også sociale og psykiske udfordringer, siger han.