Socialrådgivere har hovedrolle i TV-dokumentar om udsatte børn

"Efter at vi sammen har set udsendelserne, står vi tilbage med en følelse af at være stolte af vores fag og vores arbejde", fortæller Sira Lund. Hun er en af de tre socialrådgivere, der spiller en hovedrolle i dokumentarserien ”Socialrådgiverne”, som har premiere på DR1 21. august.

Det er ikke hver dag, at socialrådgivere bliver landskendte. Men det har tre socialrådgivere i udsigt, når DR1 21. august klokken 20.30 har premiere på den første af i alt seks dokumentarudsendelser med titlen ”Socialrådgiverne”, som zoomer ind på socialrådgivernes arbejde med udsatte børn og familier.

Det er Odense Kommunes Børn- og Ungeforvaltning, som har givet DR mulighed for at filme tre socialrådgiveres arbejde med udsatte børn og deres familier.

Dokumentaren følger socialrådgiver Sira Lund, der blandt andet skal beslutte, om fire børn skal fjernes fra deres far og mor og anbringes uden for hjemmet, eller om det er muligt at give forældrene redskaber til at klare sig selv og forblive samlet som en familie.

Nuanceret billede af socialrådgivernes arbejde

– Jeg håber, at man får et mere nuanceret billede af socialrådgivernes arbejde. At det er et langt sejt træk med en masse dilemmaer undervejs. Efter at vi tre socialrådgivere sammen har set udsendelserne, står vi tilbage med en følelse af at være stolte af vores fag og vores arbejde. Samtidig bliver det underligt dagen efter, den første udsendelse er blevet vist, hvor alle kan have en holdning til ens arbejde.

Filmoptagelserne er foregået over halvandet år, og de første to måneder var det prøvefilmning.

– Når man sidder i mødet med borgeren, så glemmer man kameraet, fordi man er ret fokuseret. Familierne og jeg havde ikke briefet hinanden inden møderne, så jeg vidste ikke, hvad de ville sige.

Hellere realistisk end perfekt

Sira Lund har oplevet det som en stor udfordring at skulle fortælle om de borgere, hun arbejder med.

– Selv om borgerne har givet deres samtykke og fulde accept, har jeg skullet overskride en grænse, fordi jeg er vant til at være lukket om mit arbejde. I udsendelserne taler jeg meget frit, men jeg ved med mig selv, at jeg ikke på noget tidspunkt har sagt noget til journalisten, som jeg ikke også har sagt direkte til familierne.

– Under en af optagelserne bliver jeg på et tidspunkt irriteret, og selv om det ikke er flatterende at få udstillet min utålmodighed på landsdækkende TV, takkede jeg nej til tilbuddet om at få det klippet ud, siger Sira Lund og griner.

– Jeg vil da gerne fremstå perfekt, men det er vigtigere at give et realistisk billede af, hvordan situationen kan udvikle sig.

Bekymring for borgerne

En af de største udfordringer ved at medvirke i dokumentarserien har for Sira Lund været bekymringen for borgerne.

– For mig har det været vigtigt at være helt sikker på, at vi passede godt nok på borgerne. Vi har tænkt os rigtig meget om og fået en del sparring fra ledelsen, for familierne skal ikke udstilles, og det skal være etisk forsvarligt.

Hun er eksempelvis glad for, at filmproducenten har været med til at arrangere, at familiens børn har kunnet fortælle deres klassekammerater om dokumentarudsendelserne for at forebygge, at der opstår uhensigtsmæssige situationer efter premieren.

Repræsenterer kollegerne

Socialrådgiver Rasmus Freimann deltager i udsendelsen sammen med en familie, hvor teenagesønnen er anbragt. Rasmus Freimann skal blandt andet følge op på, om anbringelsen giver det ønskede udbytte for drengen og familiens trivsel.

– Jeg håber, at udsendelserne vil give et større indblik i vores arbejde og i, hvordan det er at være forældre i den situation. Der ligger en masse arbejde og dialog bag de beslutninger, som bliver truffet. Det er et kompliceret og dynamisk felt at arbejde i.

– Jeg kan godt mærke i maven nu, at jeg er spændt på reaktionen. Vi kommer også til at repræsentere vores kolleger, og det kan godt være lidt grænseoverskridende, men ellers synes jeg, at jeg er nogenlunde rolig.

Socialrådgiver Linda Andersen giver seerne et indblik i, hvordan hun arbejder med to børn, der bor i en familie, som er præget af psykisk sygdom og vold. Hun var lidt betænkelig ved at sige ja til filmprojektet, men efter at have set nogle råklip, valgte hun at være med.

– Det er vigtigt for mig, at programmerne viser vores arbejde på en ordentlig og respektfuld måde både i forhold til socialrådgiverne og familierne. Jeg synes, at der er en fin balance, både hvad angår filmoptagelserne af de konkrete møder og de mere generelle spørgsmål om arbejdet, rammerne, og hvem jeg selv er, forklarer Linda Andersen.

Kommune: Dygtige og modige socialrådgivere

Sekretariatschef i Familie- og Velfærdsafdelingen, Peter Bjerregaard Andersen, fortæller, at kommunens betingelse for at sige ja til at deltage har været, at både socialrådgiverne og borgerne har fået mulighed for at godkende udsendelserne, inden de bliver vist.

– Der har både fra socialrådgiverne og familierne været en stor vilje til at give indblik i et område, som normalt er lukket land.  Vi har været meget opmærksomme på at holde en balance, hvor filmholdet har fået lov til at filme så meget som muligt uden at krænke nogen.

– Jeg er meget glad for udsendelserne og for, at nogle af vores engagerede og dygtige socialrådgivere har haft lyst til og mod på at deltage.  Vores ambition er at vise, hvordan nogle af hverdagens helte arbejder. Ligesom der tidligere er lavet udsendelser om politiets og falckreddernes arbejde.  De tre socialrådgivere er gode ambassadører, som socialrådgiverfaget kan være stolte af, siger Peter Bjerregaard Andersen.

Dokumentarserien ”Socialrådgiverne” har premiere i aften på DR1 kl. 20.30 

Læs DRs pressemeddelelse