Socialrådgiver udgiver bog om flygtninge med traumer

Målet med bogen er at skildre traumatiserede flygtninges livsbetingelser i et helhedsorienteret perspektiv, hvor der skabes viden om det levede liv og ikke kun selve torturen, traumet og flugten, fortæller socialrådgiver og forfatter Birgit Rasmussen.

Under titlen ”Min tabte barndom og Udenfor rækkevidde” fortæller to flygtninge – en palæstinenser og en afghaner – deres personlige og vidt forskellige historier. De har været igennem barske oplevelser og skal forsøge at få deres tilværelse til at hænge sammen.

Flygtninges livsbetingelser

– Mit mål med bogen er at skildre traumatiserede flygtninges livsbetingelser i et helhedsorienteret perspektiv, hvor der skabes viden om det levede liv og ikke kun selve torturen, traumet og flugten, siger Birgit Rasmussen, der i dag arbejder som regionskonsulent for Dansk Blindesamfund.

Hun blev inspireret til at skrive bogen gennem sit arbejde på Rehabiliteringscenter for traumatiserede flygtninge, 4D, i Vejle. Bogen har været næsten ti år undervejs.

– Jeg har haft fuldtidsjob samtidig med, at jeg skrev bogen. Men det var en bog, som ville skrives. Jeg kunne ikke lade være. Det har været en både hård og spændende proces.

Traumer er også et socialt problem

De to flygtninges beretninger er efterfulgt af en beskrivelse af behandlingsindsatsen i et helhedsorienteret perspektiv.

– Der er en tendens til at se traumer som et sundhedsmæssigt problem alene og behandle det derefter. Men traumer er også et socialt problem, som blandt andet betyder, at det kan være svært at være sammen med andre mennesker – også sin egen familie. Det vil sige, at det både kan påvirke familielivet, fritiden og mulighederne for at arbejde, siger Birgit Rasmussen og uddyber:

– Overordnet handler det om at genskabe den traumatiseredes tillid til sig selv og sine omgivelser.  Og hvis det ikke kan lade sig gøre, så finde frem til et adfærdsmønster, som giver bedre strategier og dermed bedre livskvalitet.

Bogens målgruppe er alle, som interesserer sig for flygtninge. Den også oplagt for studerende på følgende uddannelser: Socialrådgiver, pædagoger, sygeplejerske og andre sundhedsuddannelser.

Bogen ”Min tabte barndom og Udenfor rækkevidde ” er på 191 sider og koster 249 kr. Den kan købes på kahriusshop.dk – eller bestilles hos boghandlere.