Socialminister fik inspiration af socialrådgivere

Den nye social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) var begejstret, da hun besøgte Roskilde Kommune og hørte om deres metoder i arbejdet med børn og unge.

– Jeg er meget glad for, at Dansk Socialrådgiverforening tog initiativ til at invitere mig til Roskilde Kommune. Når man sidder i Folketinget, har man ansvar for mange områder, som man skal udvikle, og der er det helt afgørende at få et indblik i virkeligheden. Hver gang jeg er ude, lærer jeg noget. Og den viden skal jeg bruge, når vi skal lovgive, for på den måde kan jeg sikre mig, at loven kan bruges i praksis.

Sådan lød det fra det fra social- og integrationsminister Karen Hækkerup, der den 16. januar var i praktik i Roskilde Kommunes afdeling for Familie og Børn. Her var mere end 20 børne- familiearbejdere mødt op for at fortælle hende om arbejdet med børn og unge.

Socialministeren fik ny viden

Og Karen Hækkerup gik ikke tomhændet hjem.

– Det, jeg har hørt i dag, underbygger faktisk det, jeg allerede arbejder for. At vi skal have forskningen ind i kommunerne, og at vi skal sætte ind med en tidlig og helhedsorienteret indsats for at lave et bedre forløb for den enkelte. Og jeg har fået eksempler med herfra på, hvordan begge dele kan gøres. Vi har økonomisk krise og eksploderende udgifter på børn og ungeområdet, men jeg er sikker på, at det vil koste mindre, hvis vi optimerer det sociale arbejde.

Arbejder seriøst med sagerne

Winie Larsen, der er socialrådgiver i børneafsnittet, var tilfreds med, at socialministeren fik et indblik i deres daglige arbejde.

– Det var fint, at vi kunne præsentere hende for, hvad vi laver i praksis. Det havde vi set frem til. Jeg håber, at hun får det med sig, at vi arbejder seriøst med sagerne og at hun forstår, at vi smider alt hvad vi har i hænderne, når vi får en underretning, for at afdække, hvad sagen indeholder. Der har været meget negativt i pressen om, at kommunerne ikke gør arbejdet godt nok, og derfor er det rart at få chancen for at vise, at vi tager det meget alvorligt.

Anderledes metoder

Også formanden for Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post var til stede.

– Det var et meget fint program, som Roskilde Kommune havde lavet. Det var et fagligt møde, som klart illustrerede, hvor utrolig vanskelig en opgave det er, at arbejde med udsatte børn og unge. Og samtidig viste de, hvor seriøst de arbejder med disse sager. Det budskab er jeg sikker på, at Karen Hækkerup fik med sig. Samtidig tror jeg, at hun fik indblik i, at kommunen, via de metoder de benytter, ikke er bange for at vælge løsninger, der er anderledes, og i høj grad afsøger andre muligheder end den klassiske anbringelse. Det bliver spændende at følge den udvikling de næste år.