Ombudsmanden har øget fokus på socialt udsatte

I præcis et år har Jørgen Steen Sørensen været Folketingets Ombudsmand. Hans arbejde består i stigende grad af at rejse ud i landet og tjekke forholdene for de mest udsatte grupper.

Folketingets Ombudsmand er ikke kun en skarp jurist, der sidder dybt begravet i sin tykke Karnovsamling på sit kontor. Han – der i øjeblikket hedder Jørgen Steen Sørensen – rejser sig oftere og oftere fra skrivebordet for at tage ud i landet og tjekke, hvordan samfundets svageste borgere bliver behandlet af myndighederne.

– Efter oprettelsen af Ombudsmandens Børnekontor 1. november 2012 har vi haft et særligt øje på den måde, som offentlige myndigheder behandler børn og unge på. Vi har intensiveret og udvidet tilsynsbesøgene på de opholdssteder og døgninstitutioner, hvor de virkelig sårbare børn og unge sidder, fortæller Jørgen Steen Sørensen.

Også udsattes klager skal høres

Som ombudsmanden selv påpeger, er det formentlig de færreste, der ved, at institutionen rent faktisk har særlige forpligtelser over for samfundets allermest udsatte borgere. Fremover er planen, at institutionens medarbejdere skal på omkring 100 inspektioner om året, og indtil videre har Jørgen Steen Sørensen personligt besøgt blandt andet Anstalten ved Herstedvester og en institution for tvangsanbragte børn og unge.

– Uanset hvor godt personalet gør det, vil der altid i ekstreme livssituationer, der handler om privatliv og basale rettigheder, opstå spørgsmål om, hvor grænserne går. Og her prøver vi så at pege på nogle af de generelle og principielle spørgsmål, siger Jørgen Steen Sørensen.

Han kommer med et konkret eksempel hentet fra virkeligheden:
– Jeg kan godt forstå, hvorfor man kan få lyst til at tvinge unge til at aflægge urinprøver for at kontrollere, om de har taget stoffer. Men det er et meget nærgående indgreb over for sårbare børn og unge, og så ser vi på, om sådan et træk er lovreguleret, og hvornår man må anvende urinprøver. Sådan noget kan opstå, uanset hvor dygtig man er som personale, siger han.

Ombudsmanden har valgt misbrugsbehandling og forebyggelse af vold mellem indsatte/beboere som særlige temaer i 2013.

Se Dansk Socialrådgiverforenings høringssvar fra april 2012 om oprettelsen af Ombudsmandens Børnekontor.