Mette Frederiksen: Børn skal ikke i fængsel

Hvis man vil have færre kriminelle unge i Danmark er svaret ikke at sænke den kriminelle lavalder. I stedet bør man bekæmpe årsagerne til kriminalitet, og her er socialrådgiverne yderst vigtige. Sådan lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen.

Justitsminister Mette Frederiksen vil aldrig gå med til at sænke den kriminelle lavalder til 12 år, som Venstre og Dansk Folkeparti ellers har foreslået.

Så skarpt melder hun ud i et stort interview med fagbladet Socialrådgiveren.

– Jeg mener helt grundlæggende ikke, at børn hører hjemme i danske fængsler på nogen måde, siger justitsministeren.

Socialrådgivere har afgørende rolle

I stedet bør der sættes ind med en tidlig indsats, og her har socialrådgiverne en yderst vigtig rolle, mener Mette Frederiksen.

– Socialrådgivernes rolle er helt ufatteligt vigtig. Og måske er noget af det vigtigste, at man aldrig kommer til at negligere en begyndende kriminel løbebane eller en begyndende uhensigtsmæssig adfærd. Altså, man må ikke tænke: Nå jo, men det der med at ryge hash, det er der jo så mange andre, der har gjort. Eller: Det er jo ikke så meget, han har lavet af biltyveri. For der er en risiko for, at den unge hænger fast i den uhensigtsmæssige adfærd.

Vil man have færre kriminelle, så skal man blandt andet se på boligforholdene og den boligsociale indsats. Men det handler også om at løse grundlæggende familiesociale problemer, se manglende forældreevne på et tidligere tidspunkt og reagere på den og ikke mindst at fastholde flere børn i uddannelsessystemet, understreger justitsministeren.

”Vi gør noget rigtigt”

Ser man på gerningsmændene bag kriminaliteten, så er der en meget voldsom social slagside. Og det samme gælder for mange af ofrene for kriminalitet, påpeger Mette Frederiksen.

– Det gælder først og fremmest også dem, der sidder i fængsel i Danmark. Der er rigtig mange omsorgssvigtede børn, der nu er blevet unge og voksne, og selv begår svigt imod andre, siger hun.

Til gengæld viser det drastiske fald i ungdomskriminaliteten i disse år, at der er en række ting, vi gør rigtigt i den kriminalitetsforebyggende indsats, pointerer ministeren.

– Jeg mener faktisk, at vores grundlæggende syn på, at børn og unges involvering i kriminalitet er et resultat af manglende muligheder, sociale problemer eller ulighed, er en del af forklaringen på, at det går i den rigtige retning.

Læs hele interviewet med justitsminister Mette Frederiksen i Socialrådgiveren nummer 4, som udkommer 12. marts.