Kvinder på barsel har krav på engangsvederlag

Tre socialrådgivere på barsel blev helt eller delvist snydt for engangsvederlag. Men det er ulovligt at udelukke ansatte på barselsorlov fra bonus. Dansk Socialrådgiverforening klagede og fik medhold i alle tre sager.

Kvinder på barsel  har også ret til engangsvederlag. Sådan lød kravet fra Dansk Socialrådgiverforening over for HR-administrationen i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Og Dansk Socialrådgiverforening har netop fået medhold i alle tre sager.

Det drejer sig om tre socialrådgivere ansat i henholdsvis Voksenenhed Bispebjerg-Brønshøj-Vanløse og i Center for Familiepleje. De blev alle tre udelukket fra engangsvederlag helt eller delvist med den begrundelse, at de havde været væk på barsel. Deres kolleger på de to arbejdspladser havde alle fået det samme engangsvederlag ved de lokale lønforhandlinger for 2011 for at have ydet en særlig indsats.

To af de tre socialrådgivere fik nedsat engangsvederlaget svarende til den periode, de havde været væk på barsel, og den tredje blev helt udelukket fra vederlaget, fordi hun havde været på barsel i hele 2011.

Sejr for ligestilling

Ligestillings-sejren betyder, at de tre socialrådgivere nu får deres fulde vederlag.

– Det drejer sig om 3000 kroner til det medlem, som i første omgang ingenting fik, og en efterbetaling på henholdsvis 2250 og 2000 kroner til de to medlemmer, der fik reduceret deres engangsvederlag. Så det er ikke de store penge, vi taler om, men det er store principper, siger Anders Kristensen, fællestillidsrepræsentant i Socialforvaltningen i Københavns Kommune, og uddyber:

– Vi klagede med henvisning til ligebehandlingsloven § 1, stk. 1 og har altså fået medhold. Alle tre får nu det samme engangsvederlag som de øvrige kollegaer. Det er vi selvfølgelig glade for. Det er en meget principiel afgørelse, og jeg håber, at det er med til at stille skarpt på ligestillingen i de fremtidige lønforhandlinger.

Lovbrud – sager kan genoptages

Han opfordrer andre tillidsrepræsentanter til at tjekke, om der blandt medlemmerne er socialrådgivere på barsel, der er blevet snydt.

– Jeg har bedt tillidsrepræsentanterne i klubben Københavns Kommunale Socialrådgivere om at se deres lønforhandlinger for 2011 efter, for måske gemmer der sig flere af den slags sager ude på de lokale arbejdspladser. Sagerne kan godt genoptages, selv om de lokale lønforhandlinger er afsluttet, idet der er tale om lovbrud.