I kommer til at høre mig tordne mod fattigdomsydelserne igen og igen

Udsatte borgere får sværere og sværere ved at få tingene til at hænge sammen, og socialrådgiverne oplever afmagt over ikke at kunne hjælpe. Dansk Socialrådgiverforenings nye formand Mads Bilstrup ser derfor en klar sammenhæng mellem kampen for socialrådgivernes arbejdsmiljø og kampen mod fattigdomsydelserne.

I kommer til at høre mig tordne mod fattigdomsydelserne igen og igen

Foto: Palle Peter Skov

Godt nok er jyden Mads Bilstrup flyttet til København for at være formand for Dansk Socialrådgiverforening, men de kommer ikke til at slippe for ham i Jylland. Kalenderen er allerede fyldt med aftaler om at besøge klubber rundt om i hele landet.

– For mig giver det en masse praktisk viden. Medlemmerne kan fortælle, hvordan det er at være socialrådgiver under den førte politik – og jeg får en vigtig mulighed for at fortælle om, hvad vi arbejder med i DS, siger han.

Hele vejen har kontakten til medlemmerne været et vigtigt afsæt for Mads Bilstrup.

– Man skal være til at komme i kontakt med, også når man er formand for det hele. Det har jeg altid prøvet at signalere. For dialogen med medlemmerne er vigtig, og derfor stak mit kørselsregnskab også helt af under overenskomstforhandlingerne i foråret, siger han.

Lytter og analyserer

Når Mads Bilstrup er ude i landet, er det primært for at lytte. Han er i det hele taget typen, der lytter.

– Jeg har ikke brug for at sige noget som den første. Til gengæld lytter og analyserer jeg, så jeg er god til at lande situationer med et kompromis – og lave konklusionen på det, vi har diskuteret. Jeg bliver meget sjældent synligt vred under en forhandling, et møde eller en dialog. Men så kan jeg sagtens gå ned bagefter og sparke til mit bildæk og sige: Hvad f…. skete der lige der?

Og hvis det ikke er nok at sparke til bildækket, så hjælper det ham altid at komme udenfor.

– Det er vigtigt for mig at komme ud hver dag, og når jeg skal slappe af, så tømmer jeg hovedet ved at gå en lang tur langs vandet, siger han.

Vil tordne mod fattigdomsydelser

Det har topprioritet for Mads Bilstrup at få rettet op på socialrådgivernes dårlige arbejdsmiljø. Den seneste undersøgelse viser, at socialrådgiverne oplever afmagt i det daglige arbejde i forhold til at hjælpe og rådgive, og de oplever frustration blandt borgerne og flere trusler.

For Mads Bilstrup er der ingen tvivl om, at dele af den førte politik betyder, at arbejdsmiljøet bliver ringere for socialrådgiverne.

– Fattigdomsydelserne betyder, at der er en gruppe udsatte borgere, der får sværere og sværere ved at få tingene til at hænge sammen økonomisk og menneskeligt, og vi ser en stor gruppe børn, der vokser op i fattigdom. Det har en klar afsmitning ind på det sociale arbejde, vi skal lave – og det er os i socialt arbejde, der ser, hvad det har af konsekvenser, siger han.

I dag er målet: Bare de kommer i arbejde, så har vi klaret det hele. Men mennesker, der bruger al deres energi på at overleve, er svære at hjælpe. For de kan ikke overskue at komme derhen, hvor der er et arbejde i sigte.

– Så man kommer også til at høre mig tordne mod fattigdomsydelserne igen og igen, siger Mads Bilstrup.

Og han glæder sig til udfordringen – og til sammen med den nyvalgte næstformand, Ditte Brøndum, at stå i spidsen for Dansk Socialrådgiverforening.

– Ditte Brøndum og jeg bliver et godt formandskab, og jeg er stolt over og glad over, at Ditte bliver næstformand. Hun er først i 30’erne, og hun repræsenterer mange af vores medlemmer, og det generationsskifte, der er i faget lige nu, siger han.

Læs hele portrættet af Mads Bilstrup i næste nummer af Socialrådgiveren.


Blå bog

  • Mads Bilstrup er 54 år og tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Nord.
  • Uddannet socialrådgiver i 1992
  • Han var ansat i beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune gennem ti år og blev i 1997 valgt som tillidsrepræsentant på sin arbejdsplads.
  • I 2003 blev Mads Bilstrup valgt som fællestillidsrepræsentant for samtlige socialrådgivere i Aarhus Kommune, og i 2010 blev han valgt som regionsformand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Nord.
  • Mads Bilstrup har siddet i Dansk Socialrådgiverforenings hovedbestyrelse og forhandlingsdelegation siden 2008 – og har forhandlet fem overenskomster.
  • Privat er Mads Bilstrup gift og har to store udeboende børn.