Her er de største sejre i uddannelsesreformen
Flere penge, styrket kobling mellem teori og praksis, bedre praktik, professionsfaglighed i fokus og styrket rekruttering. Bliv klogere på, hvorfor Dansk Socialrådgiverforening fremhæver netop de fem sejre i den nye uddannelsesreform
Dansk Socialrådgiverforening kan første og fremmest sætte et stort flueben ved målet om en væsentligt højere finansiering af socialrådgiveruddannelsen. Den får et løft på cirka 55 procent, og det falder på et tørt sted, mener næstforkvinde i DS Marie Vithen:
“ I DS har vi aldrig været bange for at blive beskyldt for at overdrive, når vi har kaldt uddannelsen underfinansieret – det har den unægteligt været. Så vi er glade for, at politikerne også har indset det med hjælp fra os. Det økonomiske løft er en forudsætning for, at resten af aftalens gode løfter kan realiseres, så det har vi høje forventninger til, siger hun.
Bedre praktik og mere vejledning
Den styrkede finansiering baner vejen for reformens mål om en styrket kobling mellem teori og praksis og bedre praktik. Derfor forventer Marie Vithen, at undervisere og studerende godt kan begynde at sætte næsen op efter flere undervisningstimer, mindre hold, mere vejledning og mere øvelsesbaseret undervisning.
”Når vi taler med undervisere og studerende har det længe været tydeligt, at de savner bedre tid og rammer for en endnu bedre praksiskobling. Socialrådgiverstuderende uddanner sig til et utroligt komplekst fag, hvor koblingen mellem videns- og praksisbasering er en forudsætning for det gode møde med udsatte borgere. Derfor har vi i DS længe kæmpet for, at de studerende får endnu bedre muligheder for at stifte bekendtskab med praksis, før de for alvor står i den som færdiguddannede. Vi mener, at reformen er et stort skridt hen imod at opfylde den mærkesag, siger Marie Vithen.
Flere skal have lyst til at blive socialrådgiver
Siden 2019 har man set en kedelig udvikling, hvor både antallet af ansøgere og optagne er faldet næsten hvert år. Generelt er færre interesserede i at søge ind på velfærdsuddannelserne, så i DS glæder man sig over, at politikerne også prøver at tage et opgør med dét problem i uddannelsesreformen.
” Socialrådgiverfaget er fantastisk og kan være utroligt givende, når vi får lov at hjælpe mennesker, der har brug for det. Så det er enormt vigtigt, at politikerne med den her aftale giver et løfte om at styrke rekrutteringen til socialrådgiveruddannelsen. Flere skal kende til uddannelsen, og hvad man kan bruge den til. Hvis vi lykkes med det, er jeg sikker på, at flere vil kunne se sig selv i vores dejlige fag, siger Marie Vithen.
Aftalen træder allerede i kraft ved sommeroptaget i 2026, og næstforkvinden glæder sig over, at DS er en del af implementeringsarbejdet.
”Vi er meget begejstrede for den her aftale, men vi kommer ikke til at hvile på laurbærrene. Vi skal blive ved med at insistere på, at politikerne lytter til dem, det hele handler om. Derfor er vi glade for fortsat at være en del af den vigtige opgave med at implementere reformen, siger hun.