Guide: Sådan går du på ferie uden stress 2024
Sommerferien venter forude, men det kan være svært at nyde sin ferie, hvis tankerne vandrer tilbage til arbejdsopgaverne. Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljøkonsulent, Elisabeth Huus Pedersen, guider dig med en række gode råd til en ferie uden arbejdsstress.

Få overblik over dine opgaver
Drop ambitionen om, at du skal have rent bord inden ferien. I stedet er det vigtigt at rydde op og få overblik over store og små hængepartier. Vent ikke til den sidste dag, men brug et kvarter om dagen den sidste tid før ferien på at rydde op og sortere i din indbakke.
Bloker de sidste dage inden ferien som mødefri dage i din kalender, så du sikrer dig tid til de sidste vigtige opgaver, der skal klares inden ferien. Og lav inden du lukker og slukker en huskeliste over de opgaver, du skal tage fat på efter ferien.
Gå på ferie med et skulderklap
Giv dine kolleger et klap på skulderen, inden I går hver til sit. Brug lidt tid på i fællesskab at se tilbage på det gode socialrådgiverarbejde, som I har lavet de seneste måneder.
Hvis der også har været svære oplevelser, eksempelvis med en vred eller ulykkelig borger, så er det også en god idé at få talt det igennem med en kollega eller din leder. Ellers kan det nemt rumstere i hovedet under ferien.
Hold gerne tre ugers ferie
Hvis der skal være tid til at geare helt ned, bør du holde tre ugers sammenhængende ferie. Undgå at starte en ferierejse på den første dag i din ferie – ellers risikerer du, at din ferie bliver indledt på et højt stressniveau – med øget risiko for, at du vrisser ad din familie.
Pas på med at overfylde dine feriedage med aktiviteter og ting du skal nå – din ferie skal jo ikke ligne din arbejdsdag.
’Nu har jeg ferie’
Det kan være en god idé at markere, at ’nu går jeg på ferie’ ved eksempelvis at samles med kollegerne og drikke en kop ferie-kaffe.
Undgå at arbejde i ferien
Undlad at åbne og besvare arbejdsmails i din ferie. Det gælder selvfølgelig også for ledere, som bør være gode rollemodeller for de ansatte. Når man har fri, har man fri – så giv dig selv lov til at have det.
Hvis du er meget fristet af at tjekke arbejdsrelaterede mails i ferien, så efterlad din arbejdscomputer og din arbejdstelefon på arbejdspladsen, eller gem dem langt væk i en skuffe.
Når man arbejder med mennesker, kan det være ekstra svært at slippe arbejdet. Men man skal huske, at man hjælper både borgerne og kollegerne bedst ved at komme frisk og veludhvilet tilbage efter ferie. Derfor skal du give dig lov til at slippe ansvaret og holde fri.
Hvis dine tanker under ferien alligevel tuner ind på arbejdsopgaverne, så parkér ideer og eventuelle bekymringer i en notesbog, så de kommer ud af hovedet, men ikke går tabt.
Stress af i naturen
Vær opmærksom på, at de digitale medier fylder mere og mere i fritiden, hvor vi bruger dem til at koble af. Det kan være fristende, men også belastende at være online hele tiden.
Tag en pause fra skærmene – mobil, TV og pc – i løbet af ferien og få mere tid til nærvær med eksempelvis brætspil, bål, badning og en tur i skoven. De sanseindtryk, som naturen giver, har en afstressende effekt – så det er helt oplagt at bruge den.
Tilbage på job med mindst mulig stress
Når du vender ferie-frisk tilbage på job, er det vigtigt, at du passer på dig selv.
Start eksempelvis på en onsdag, så føles første uge ikke så lang. Eller hold fri den første fredag efter ferien.
Book allerede inden ferien et par dage i din kalender, hvor du er ’optaget’, så du har tid til at tjekke indbakken og få overblik. Læg ikke vigtige møder og krævende opgaver den første uge.
I ferien har din hjerne restitueret og koblet af fra sine vante arbejdsopgaver. Acceptér derfor, at du typisk ikke arbejder så hurtigt, som du plejer.
Ferie er ikke en mirakelkur
Undersøgelser viser, at arbejdsrelateret stress topper lige efter sommerferien, så ferie er ikke en mirakelkur mod stress. Derfor kan det være oplagt at have nedenstående pejlemærker i baghovedet, når du kommer tilbage fra ferie.
- Sæt det kollegiale fællesskab højt, det fungerer som buffer mod stress.
- Lav normer for god omgangstone.
- Stop brokkeri, som dræber energi og arbejdslyst, og sats på faglig refleksion og sparring om de problemer, der bliver oplevet.
- Husk at støtte hinanden med praktisk hjælp.
- Hold pause – og tal med hinanden om det, der fylder – både jobbet og det derhjemme
- Anerkend hinanden. Ros og værdsættelse er vigtig, også fra kolleger.
- Hvad er god personalepleje for netop jeres arbejdsplads?
- Hvordan bliver jeres arbejdsplads mere kreativ og udviklende?
OBS: Guiden blev første gang bragt i Socialrådgiveren nr. 7, 2021. Den er opdateret i juni 2024.