Giv nyuddannede en god start på arbejdspladsen
Skal I have nyuddannede kolleger i det nye år? Så hjælp dem med at finde sig godt til rette hos jer. Brug Dansk Socialrådgiverforenings og KL’s inspirationsmateriale til gode introduktionsordninger og mentorordninger.
Husker du de første dage i dit første job som nyuddannet socialrådgiver, eller står du midt i dem? Dansk Socialrådgiverforening og KL gør sammen en fælles indsats for at styrke indgangen til socialrådgivertilværelsen – og har udarbejdet et omfattende inspirationsmateriale om introduktions- og mentorordninger for nyuddannede socialrådgivere på kommunale arbejdspladser – et materiale, som skal sikre et bedre møde med praksis og dermed fastholde flere i faget.
Let at tilpasse til den enkelte arbejdsplads
Materialet er en vigtig styrkelse, pointerer arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Socialrådgiverforening, Elisabeth Huus Pedersen. Dansk Socialrådgiverforenings konsulenter og ”Karrieretelefonen” oplever ofte, at nyuddannede har det svært i den første tid på arbejdspladserne.
– Materialet fra KL og DS er til inspiration og skal naturligvis tilpasses den enkelte arbejdsplads’ lokale forhold. Derfor indeholder materialet skabeloner til blandt andet skemaer, tjeklister og dagsordener, som er klar til at blive tilpasset, så det er let at komme i gang. Der er også en folder til den nyuddannede socialrådgiver med blandt andet gode råd til at komme godt ud i praksis.
En investering som betaler sig
En god introduktions- og mentorordning er ikke kun en gevinst for den nyuddannede socialrådgiver, understreger Elisabeth Huus Pedersen. Både arbejdsplads, kontaktperson og mentor får nemlig et løft af forløbet.
– Kontaktperson og mentor får en masse ud af at skulle forklare deres egne metoder. Det sætter tingene i perspektiv og lægger op til refleksion. Samtidig bliver arbejdspladsen beriget med en medarbejder, som kender den spritnyeste viden fra uddannelsen, siger hun og tilføjer:
– Og for arbejdspladsen som helhed er det en virkelig god investering at få de nyuddannede godt i gang – det får man tidobbelt igen senere med en meget mere kompetent socialrådgiver, der er glad for sit arbejde og bliver på arbejdspladsen i lang tid.