Forebyggelsespenge sat på standby

Den store pose penge i Forebyggelsesfonden, der skal være med til at dæmme op for fysisk og psykisk nedslidning på danske arbejdspladser, har - stik imod hensigten - været lukket i 2012. Pengene skulle have været en del af de nu kuldsejlede trepartsforhandlinger.

Hvor mange penge er der prioriteret til Forebyggelsesfonden for 2012? Hvilke brancher vil være omfattet? Og hvornår vil midlerne blive udmøntet?

Sådan lyder en række af de spørgsmål, som den konservative arbejdsmarkedsordfører, Mai Henriksen, for nylig har stillet til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Ordføreren var frustreret over, at udmøntningen af forebyggelsesmidlerne for 2012 stod helt stille.

I ministerens svar til Mai Henriksen lyder det:

”Regeringen arbejder i øjeblikket med målretningen af Forebyggelsesfonden, og der er derfor endnu ikke taget stilling til midlernes prioritering i 2012, herunder hvilke brancher, der er omfattet, og hvornår ansøgningsrunden vil blive placeret.”

Treparten som bremse

Svaret dækker over, at Forebyggelsesfondens midler skulle have været en del af regeringens trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet. Derfor har udmøntningen indtil nu været bremset. Men eftersom forhandlingerne er kuldsejlet, vil regeringen nu tage hul på udmøntningen alene, lyder det.

Ulrik Frederiksen, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, ærgrer sig over stilstanden.

– De offentlige arbejdspladser er presset økonomisk, og mange steder oplever man nedslidning af medarbejderne. Det kan og skal forebygges på alle tænkelige måder, og her er Forebyggelsesfonden en vigtig brik. Derfor er det vigtigt, at fondens retningslinjer kommer ud, så arbejdspladserne kan søge om midlerne.

Han håber, at beskæftigelsesministeren vil reagere hurtigt og få meldt retningslinjerne ud.

– Ellers har jeg svært ved at se, at midlerne kan komme i spil i indeværende år. Hvis ikke de gør det, vil det være brandærgerligt, da der er mange gode projekter derude, som kan støttes, siger Ulrik Frederiksen.


Fakta:

Forebyggelsesfonden er en fond fra 2007 under Beskæftigelsesministeriet, og dens formål er at give støtte til projekter, der forebygger og forhindrer fysisk og psykisk nedslidning på de danske arbejdspladser. Der kan uddeles op til 250 millioner kroner årligt. Socialrådgiverne er blandt de brancher, der kan søge midler, da branchen er anerkendt som nedslidningstruet.