Her ender millionerne, som skal give udsatte indflydelse

32 kommuner er nu udvalgt til et empowerment-projekt, som skal styrke svage kontanthjælpsmodtageres mulighed for at tage ejerskab i egen sag.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har på foranledning af blandt andre Dansk Socialrådgiverforening igangsat et forsøgsprojekt om empowerment af kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere og borgere i ressourceforløb.

I reformen er der afsat 25,4 millioner kroner til projektet, som ifølge planen skal løbe fra 1. oktober 2014 til 30. september 2016, og STAR har nu udvalgt de 32 kommuner, som skal deltage.

Forsøgsprojektet har et klart overordnet mål: De medvirkende borgere skal søge indflydelse og tage ejerskab i indsatsen med at komme i job eller uddannelse.

Tæt samarbejde skal give udsatte unge en stemme

I Esbjerg – en af de kommuner, der er udvalgt til projektet – har man ansat to koordinerende sagsbehandlere, som starter fra 1. oktober. Med baggrund i en coaching-uddannelse skal de få de unge til at åbne op og spille ind med deres egne ønsker og behov i forhold til indsatsen, fortæller Mette Marie Sørensen, socialrådgiver og faglig koordinator i Jobcenter Esbjerg.

Målet er at involvere de unge i langt højere grad end tidligere og styrke deres muligheder og motivation for at handle aktivt på egne vegne.

– Desuden laver vi et tværfagligt team, hvor en gruppe socialrådgivere kommer til at arbejde i samme bygning som mentorer, undervisere, jobkonsulenter og så videre. Vi laver et tæt samarbejde om de unge mellem myndighedspersonerne, hvor kommandovejene bliver meget kortere end før.

Færre sager skal sikre opfølgning

Samtidig skal indsatsen styrkes ved at socialrådgiverne i projektet får et lavere antal sager på deres bord.

– I Esbjerg Kommune kan sagstallet ligge på 90-130 for almindelige sagsbehandlere, men i projektet får man tilknyttet højst 40 borgere, siger Mette Marie Sørensen.

Antallet lever op til Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal på beskæftigelsesområdet, som ligger på 40-55 sager.

– Det skulle gerne give rum til at følge op på hver enkelt af de unge og bruge tid på det tværfaglige samarbejde, hvor vi især gerne vil styrke båndet til sundhedsområdet, fortæller Mette Marie Sørensen.

I indstillingen til STAR har Esbjerg Kommune sat et mål om, at mindst 125 unge skal igennem projektet i løbet af to år, og at godt en tredjedel af dem kommer i uddannelse eller alternativt i beskæftigelse.

DS til kommuner: Prioritér indsats

Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau, håber, at projektet vil skabe ny viden og nye erfaringer, som kan styrke socialrådgivernes praksis og fundamentet for at arbejde med empowerment.

Hvis projektet skal lykkes, kræver det dog, at kommunerne prioriterer indsatserne og skaber de nødvendige rammer, understreger hun.

– Kommunerne har selv givet bud på, hvilke indsatser de vil igangsætte i forbindelse med projektet. Det giver muligheder for, at kommunerne på den måde kan skræddersy deres indsats.

Men det giver også den enkelte kommune et enormt ansvar for at bære projektet igennem og sørge for, at den enkelte borger virkelig inddrages i indsatsen, understreger hun:

– Hvis der bare tages udgangspunkt i muligheder, der i forvejen er defineret af systemet, nytter det ikke noget. Vi tror på, at det er borgeren, der har den største indsigt i sit eget liv, og derfor også ved bedst, hvor skoen trykker.


Her er de 32 kommuner i empowerment-projektet

Ballerup
Bornholm
Brønderslev
Esbjerg
Fredensborg
Frederikshavn
Faaborg-Midtfyn
Gentofte
Greve
Haderslev
Hedensted
Horsens
Jammerbugt
Kalundborg
Kolding
København
Lolland
Lyngby-Taarbæk
Middelfart
Norddjurs
Næstved
Odder
Randers
Silkeborg
Skive
Slagelse
Stevns
Svendborg
Sønderborg
Vallensbæk
Vordingborg
Aalborg