DS: Regeringsindgreb tilgodeser arbejdsgiverparten
Indgrebet ligner en afskrift af arbejdsgivernes krav. Jeg ser det som et frontalangreb på den lokale aftaleret. Det er bekymrende, at SOSU-undervisernes arbejdstidsaftale afskaffes med risiko for mindre forberedelsestid, siger DS’ formand.
Efter næsten fire ugers lockout har regeringen i dag valgt at gribe ind i konflikten. Det betyder, at de 50.000 lockoutede lærere – og Dansk Socialrådgiverforenings 70 lockoutede SOSU-undervisere – skal genoptage undervisningen på mandag.
SOSU-underviserne skal som en konsekvens af regeringsindgrebet fra august 2014 følge den aftale om arbejdstid, som gælder for tjenestemænd i staten. Det betyder, at der ikke længere er en central arbejdstidsaftale om blandt andet forberedelsestid.
I den nuværende overenskomst for SOSU-underviserne har tillidsrepræsentanten ret til at indgå en lokal arbejdstidsaftale med ledelsen. Regeringsindgrebet afskaffer den lokale aftaleret, så det bliver op til ledelsen at bestemme, hvilke arbejdstidsregler, der skal gælde – og om der skal indgås en lokal aftale.
DS: Indgreb er et angreb på aftaleretten
Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau, er meget kritisk over for regeringsindgrebet, som hun mener favoriserer arbejdsgiverparten.
– Det ligner en afskrift af arbejdsgivernes oprindelige krav, og det er svært at se det som et balanceret indgreb. Jeg ser indgrebet som et frontalangreb på den lokale aftaleret. Det er dybt bekymrende, at SOSU-undervisernes nuværende arbejdstidsaftale afskaffes med risiko for en forringelse af forberedelsestiden. Det kan få store konsekvenser for kvaliteten i undervisningen og også for SOSU-undervisernes arbejdsmiljø, siger Majbrit Berlau.
Det eneste lyspunkt i indgrebet er ifølge Majbrit Berlau, at en lønkompensation på 300 mio. kroner alene til folkeskolelærerne bliver holdt uden for reguleringsordningen.
– Vi havde frygtet et scenarie, hvor de øvrigt offentligt ansatte – heriblandt socialrådgivere – via reguleringsordningen skulle betale for lærernes lønkompensation. Sådan bliver det heldigvis ikke, siger Majbrit Berlau.
Regeringsindgrebet indebærer, at forbedringerne, der var aftalt i det generelle forlig på statens område, er gældende fra 1. april 2013. Det drejer sig blandt andet om en generel lønstigning på godt en procent samt forbedrede muligheder for kompetenceudvikling og videreførelse af reguleringsordningen.
Regeringsindgrebet betyder også, at Dansk Socialrådgiverforenings medlemmer ansat på statens område ikke skal stemme om overenskomsten.
De ændrede arbejdstidsregler træder i kraft 1. august 2014.