DS: Positive signaler i dagpengedebat

I en fælles kampagne har FTF og LO fremlagt ni bud på fremtidens dagpengesystem. Nu har både statsministeren og Venstre-formanden også blandet sig i debatten. Det er positivt, mener Majbrit Berlau, som dog efterlyser mere konkrete udmeldinger.

LO og FTF, som Dansk Socialrådgiverforening er en del af, står bag en fælles kampagne Sammen skaber vi værdi, hvor de kommer med 22 politiske forslag, som de mener, skal på den politiske dagsorden – uanset om regeringen efter valget bliver blå eller rød.

Et af forslagene handler om dagpengesystemet, hvor organisationerne er kommet med ni konkrete principper, de gerne ser den kommende regering basere forhandlingerne om et nyt dagpengesystem på. Principperne skal få dagpengesystemet til at være et bedre sikkerhedsnet, så langt færre opbruger deres dagpengeret, og så det er nemmere at genoptjene retten.

– Vi bakker naturligvis op om de ni principper. Når 1,5 millioner lønmodtagere rejser krav til forbedringer, skal politikerne simpelthen også lytte og reagere, siger formand i DS Majbrit Berlau.

Statsminister og Venstre-formand på banen

Det tyder på, at politikerne lytter til lønmodtagernes krav. I hvert fald har både Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) sat gang i dagpengedebatten den seneste tid.

Venstre-formanden har meldt ud, at han ser svagheder i det nuværende system, og at han derfor indkalder til forhandlinger om et anderledes dagpengesystem, hvis blå blok vinder valget.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt lagde op til 1. maj Socialdemokraternes hovedpointer til et nyt dagpengesystem frem. Hun mener, at systemet fremover skal indrettes, så færre opbruger deres dagpengeret. Det skal ske ved en nytænkning af genoptjeningsperioden og ved at gøre det mere attraktivt at tage kortere ansættelser.

DS-formand: Det er godt, men…

Statsministerens udmelding mødte ros fra FTF og LO. Majbrit Berlau er også positiv, men med forbehold.

– Det er rigtig positivt, at de to politikere har åbnet op for at diskutere dagpengesystemet, men det er langt fra nok. Det er kun en lille flig, de har tilkendegivet, at de er parat til at ændre, siger hun og tilføjer:

– Vi har brug for hurtigt at få et robust dagpengesystem, især med en kortere genoptjeningsperiode, så vi undgår, at flere tusinder fortsat falder ud af systemet.