DS: Odense-redegørelse viser, at det nytter at sige fra

Det var systematisk og planlagt lovbrud, da Odense Kommune i sommer bad socialrådgivere lukke børnesager af økonomiske årsager, viser ny redegørelse. Odense-rådmand roser de modige socialrådgivere, der slog alarm og gik til Dansk Socialrådgiverforening med sagen.

– Det her er et kæmpe skulderklap til de modige socialrådgivere, der sagde fra, og til de der fik nok og gik til Dansk Socialrådgiverforening, da de i sommer blev bedt om at lukke fem børnesager.

Sådan lyder reaktionen fra formand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Syd, Anne Jørgensen, efter dagens pressemøde, hvor den uafhængige undersøgelse af Odense-sagen blev fremlagt.

– Vi har i dag fået slået fast med syvtommersøm, at der var tale om systematisk og planlagt lovbrud fra kommunens side. Samtidig viser sagen, at det nytter at sige fra, hvis man som socialrådgiver oplever, at ens faglighed bliver presset så meget, at det kommer på kant med loven. Det er jeg rigtig glad for, for jeg ved, at det kan være vanskeligt for den enkelte socialrådgiver at sige fra. Det kræver et stort mod, men det er så vigtigt, at der bliver sagt fra og også vigtigt at involvere sin fagforening, siger Anne Jørgensen.

I sin fremlæggelse på dagens pressemøde i Odense, roste Børne- og Ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) netop socialrådgivernes faglighed og deres mod i sagen.

– Til medarbejderne vil jeg gerne sige: Jeg ved, at forløbet her har været hårdt for jer. Men der er ikke nogen grund til, at hverken I eller nogle andre sætter spørgsmålstegn ved jeres dygtighed. Jeg vil også gerne takke de af jer, der enten direkte eller indirekte har medvirket til at kontakte Socialrådgiverforeningen. I er årsagen til, at Socialrådgiverforeningen kontaktede Ombudsmanden og medierne. Og dermed bliver I også den direkte årsag til, at de ulovlige afgørelser blev trukket tilbage. Det skal I være stolte over. Det er jeg, sagde Susanne Crawley Larsen bl.a.

Alvorligt signal til andre kommuner

I følge Anne Jørgensen sender Odensesagen et vigtigt signal til andre kommuner.

– Odensesagen er speciel, fordi der har været så klokkeklar dokumentation for, at man satte økonomiske hensyn over den individuelle faglige vurdering af det enkelte barn og families behov. Men vi ved, at økonomien også i andre kommuner presser socialrådgivernes faglighed voldsomt. Derfor håber jeg, at kommuner og politikere i resten af landet vil tage ved lære af Odense-sagen, siger Anne Jørgensen.

Odensesagen er langt fra slut. Dansk Socialrådgiverforening afventer blandt andet Ombudsmandens redegørelse.

– Samtidig forventer vi nu, at Odense kommunes politikere vil tage ansvar for at skabe de rette økonomiske rammer for det vigtige sociale arbejde med udsatte børn og familier, siger Anne Jørgensen.

Læs gennemgang af Odense-sagen via DR.dk


Hver tredje socialrådgiver: Økonomi truer barnets tarv

I en undersøgelse af forholdet mellem økonomi og faglighed på børneområdet, som DS foretog i efteråret 2014, svarede 38 procent af de adspurgte socialrådgivere, at fokus på økonomi har forringet deres muligheder for at varetage barnets tarv.