DS løfter sløret: Sådan afgøres OK-forhandlingerne

DS-regionsformændene Anne Jørgensen og Mads Bilstrup har erfaring fra adskillige OK-forhandlinger. Nu løfter de sløret for, hvad der foregår bag de lukkede døre i KL-hovedkvarteret i forhandlingernes afgørende timer.

Sammen med DS-formand Majbrit Berlau og regionsformand i Øst, Annemette El-Azem udgør Anne Jørgensen, formand for Region Syd, og Mads Bilstrup, formand for Region Nord, Dansk Socialrådgiverforenings forhandlingsdelegation.

De to regionsformænd har siddet i delegationen siden 2004 og har erfaring fra adskillige hårde OK-forhandlinger med arbejdsgivere fra blandt andet KL. Og selvom Dansk Socialrådgiverforening 22. oktober indsendte sine generelle OK15-krav, begynder det strategiske spil om vinterens OK15-forhandlinger først for alvor efter 15. december, er de to regionsformænd enige om.

Hvad sælger vi ikke ud af?

Her udveksler Dansk Socialrådgiverforening sine specielle krav om socialrådgivernes egne overenskomster direkte med arbejdsgiverne i KL.

– Her kender vi præcist arbejdsgivernes krav og kan diskutere, hvad vores modtræk skal være. Samtidig prioriterer vi vores egne krav. Hvilke krav kan vi forhandle med, og hvilke krav sælger vi absolut ikke ud af? Og hvilke åbninger forventer vi undervejs i selve forhandlingen, forklarer Anne Jørgensen, formand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Syd.

I denne periode er der en række uformelle drøftelser mellem Dansk Socialrådgiverforening og KL, ligesom der regnes på, hvad forskellige krav og kompromiser vil koste. Disse beregninger er vigtige værktøjer for forhandlingsdelegationen, når forhandlingerne for alvor går i gang til januar 2015.

Forhandler hele natten

Forhandlingerne foregår i KL’s hovedkvarter. Fra hver sin side af langbordet fremlægger parterne deres krav. Først Majbrit Berlau på vegne af socialrådgiverne.

– Allerede her begynder spillet. KL vil smile over nogle krav og ryste på hovedet over andre, fortæller Mads Bilstrup, formand for DS Region Nord.

Denne seance finder sted om formiddagen på forhandlingsdatoen, hvorefter parterne går i enerum og analyserer forløbet.

Eftermiddagen, aftenen og ofte natten igennem forhandler DS’ forhandlingsdelegations formand Majbrit Berlau direkte med KL’s hovedforhandler om de punkter, hvor der er uenighed.

Medlemmerne kan trumfe KL

Forhandlingerne afbrydes med jævne mellemrum, hvor DS-forhandlingsdelegationen mødes og sparrer om næste træk.

– I denne fase er viden om, hvad medlemmerne har meldt ud om for eksempel kompetencefond, arbejdsmiljø og krav om lønforbedringer, helt afgørende. Og hvem har hvilke krav? Er det de nyansatte eller dem med lang anciennitet, som har særlige ønsker om for eksempel løn, siger Mads Bilstrup.

Og det er et legitimt argument, at medlemmerne ikke vil kunne acceptere et krav, har Mads Bilstrup erfaret ved de indtil videre tre OK-forhandlinger, han har været med i.

– Når vi har sagt, at ”det her kan hverken vi eller medlemmerne gå med til”, så har KL lyttet. I de tilfælde har vi fundet en måde at blive enige på, eller også er kravet frafaldet.

Ansvaret er med hele vejen

Selv når forhandlingerne er på deres højeste, er diskussionerne fra medlemsmøderne altså med i DS-forhandlernes baghoved.

– Når medlemmerne har givet udtryk for, hvad der er vigtigt for dem, så føler jeg et ansvar for at gøre, hvad jeg kan for at følge deres ønske til dørs, fortæller Anne Jørgensen, regionsformand i Syd og uddyber:

– Efter forhandlingerne kan man sagtens forklare at ”det og det fik vi ikke igennem, men til gengæld fik vi sikret det og det.” Men at skulle fortælle, at vi har været nødt til at opgive noget, som er helt afgørende for vores medlemmer, det ville være enormt hårdt.