DS: It-systemet DUBU skal justeres

It-systemet DUBU stjæler tid fra socialrådgivernes arbejde med børn. Sådan lyder dommen fra flere socialrådgivere og eksperter. Socialrådgivernes formand er glad for, at både socialminister og KL er åbne over for at justere systemet.

It-systemet DUBU er tungt at arbejde i og stjæler stik imod hensigten tid fra socialrådgivernes arbejde med børn og familier.

Sådan lyder dommen fra flere socialrådgivere og eksperter over det nye it-system DUBU (Digitalisering af Udsatte Børn og Unge), som er ved at blive implementeret i næsten halvdelen af landets kommuner.

Debatten om DUBU foldede sig ud i et indslag bragt på 21-Søndag på DR. Her fortæller socialrådgivere fra Lemvig Kommune, at ideen bag et fælles it-system er god, men DUBU er alt for tungt og giver frustration over alt for meget skrivearbejde.

Socialrådgivere hungrer efter velfungerende it-system

Dansk Socialrådgiverforenings formand, Bettina Post, siger:

– Socialrådgiverne hungrer efter it, som virker efter hensigten. Og de er yderst positive over for DUBU i forhold til systematik og grundighed i sagsarbejdet. Men de siger også, at det tager fem gange så lang tid at arbejde i DUBU, som i de systemer, de er vant til.

Bettina Post pointerer, at hele ideen med DUBU er, at det skal højne kvaliteten og systematikken i indsatsen og sikre, at kommunerne taler bedre sammen om de såkaldte nomadefamilier. Og at det er alle enige i.

– Det er bare ikke godt nok, at DUBU er så omstændeligt at arbejde i, at det tager al den tid, som vi skal bruge til også at lave bedre børnesamtaler, bedre tilsyn, bedre opfølgning på handleplaner, hurtigere indsatser og alt det andet, som vi skal nå i det her arbejde. Derfor er jeg glad for, at meldingen både fra socialministeren og Kommunernes Landsforening er, at de er åbne over for at justere systemet, lyder det fra Bettina Post.

Minister afviser ”dokumentationsmonster”

Senest har Bettina Post 5. juni deltaget i P1 Debat om DUBU sammen med socialministeren og en it-ekspert. Sidstnævnte påpegede, at det lyder foruroligende, at der er 170 felter, som skal udfyldes i et grundskema.

Socialministeren, som op til indslaget i 21-Søndag havde udsendt en nyhed med fakta om DUBU, erkendte, at der er plads til forbedringer af it-systemet.

– Vi skal have det til at fungere bedre, men der er ingen vej uden om, at vi skal have et it-system, der underbygger systematikken i børnesagerne.

Hun afviste, at der med DUBU er skabt et nyt ”dokumentationsmonster”.

It-systemer udretter ikke mirakler

Bettina Post understreger, at it-systemer ikke i sig selv udretter noget. Det er de informationer, som puttes derind, som skal gøre en forskel.

– Så derfor har jeg en kæmpe bøn om, at ministeren lytter til de socialrådgivere, som påpeger problemerne og ikke kun hører på dem, som er glade. Ellers kan jeg, ligesom it-eksperten fra P1 debat godt frygte, at DUBU kommer til at lide samme skæbne som Amanda og den elektroniske patientjournal. Og det vil være rigtig ærgerligt, siger hun.