DS: Ingen visioner i milliardbesparelser på jobcentre

Milliardbesparelser på beskæftigelsessystemet og flere private aktører vil ikke gavne de ledige, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau. Ny analyse viser, at de kommunale jobcentre er hurtigst til at få ledige i job.

De seneste par uger har budt på flere udspil om jobcentrenes fremtid. Først kom Venstre med sin jobplan, som lægger op til at spare fire milliarder kroner på beskæftigelsesområdet.

Derefter annoncerede De Konservatives formand, Lars Barfoed, i blandt andet Ugebrevet A4, at han vil spare 10 milliarder kroner på beskæftigelsessystemet.

Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening har svært ved at se, hvordan de foreslåede milliardbesparelser fra Venstre og De Konservative kan gavne de ledige.

– Det er ikke et spørgsmål om, at vi skal overgå hinanden i bud på milliardbesparelser. En reform af beskæftigelsessystemet kræver i høj grad også en faglig indsigt, hvis vi skal have kvalitet i højsædet. En reform må aldrig kun være et besparelsesprojekt.

Jobcentre får ledige hurtigst i job

Majbrit Berlau understreger, at en reform af beskæftigelsessystemet først og fremmest kræver et opgør med meningsløst bureaukrati, og at der er fokus på resultater frem for regler og kontrol.

Og hun afviser Venstres forslag om, at private jobfirmaer skal have en bonus for at hjælpe ledige i job.

– Jeg vil advare imod, at man frit åbner for, at private jobfirmaer skal være en del af indsatsen. Det har vi prøvet af inde for de seneste par år i Køge og Gribskov, og det var ingen succes.

Majbrit Berlau henviser til en netop offentliggjort analyse, som viser, at private aktører er langsommere end jobcentre til at skaffe ledige i job, og at samfundet mister 11.000 kroner pr. ledig ved at benytte private aktører.

– Analysen viser, at jobcentrene er hurtigst til at få ledige i job, og det er et stort skulderklap til socialrådgiverne på jobcentrene. Nu håber jeg, at politikerne vil tage analysens resultater til efterretning og gerne sende roser af sted til de jobcentermedarbejdere, der knokler hver dag og laver en vigtig indsats for de ledige og samfundet.

Læs også: Politisk bombe: Jobcentre slår anden aktør

Hård kritik af udspil

Venstres udspil, som indeholder planer om at genindføre kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen for kontanthjælpsmodtagere, får også hård kritik af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Hun vurderer, at besparelserne er skudt langt over målet. Til Politiken siger hun blandt andet, at tallene simpelt hen ikke hænger sammen.