DS: Fattigdomsgrænse vigtigt redskab

Udvalgsrapporten, der fastsætter den nye fattigdomsgrænse, viser, at antallet af fattige næsten er tredoblet siden 1999, og den nye grænse har i den grad sin berettigelse, understreger Dansk Socialrådgiverforenings formand Majbrit Berlau.

42.200 danskere lever under den nye fattigdomsgrænse, som social- og integrationsminister Karen Hækkerup netop har fastsat på baggrund af anbefalinger fra ministeriets ekspertudvalg om fattigdom.

Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau, glæder sig over, at der nu er kommet en officiel dansk fattigdomsgrænse.

– I Dansk Socialrådgiverforening har vi længe ønsket en fattigdomsgrænse, som kan være med til at kvalificere diskussionen om fattige og udsatte, der risikerer at havne i langvarig fattigdom. Det bliver forhåbentligt fremover lettere at hjælpe familier ramt af fattigdom.

Risiko for flere fattige efter kontanthjælpsreform

Ifølge rapporten har antallet af fattige været stærkt stigende de seneste år.  I dag er der ca. 42.200 fattige i Danmark. Godt en fjerdedel af dem er kontanthjælpsmodtagere mens godt 10.700 af dem, der lever under den nye fattigdomsgrænse, er børn og unge under 18 år.

– Det er bekymrende, at der er så mange fattige. Det bør politikerne forholde sig til i den nye kontanthjælpsaftale, hvor der med de nye, lavere satser er en risiko for, at kontanthjælpsaftalen vil skabe flere fattige, siger Majbrit Berlau og fremhæver, at det især er de jobparate ledige under 30 år, som risikerer at komme til at leve i langvarig fattigdom.

Den nye danske fattigdomsgrænse ligger i øvrigt under EU’s fastsatte fattigdomsgrænse. Ifølge EU-grænsen er man fattig, hvis man tjener under 60 procent af medianindkomsten i det land, man bor i. Den nye danske grænse går i stedet ved 50 procent af medianindkomsten.