DS: Akutpakke får større effekt med færre regler

Akutpakkens initiativer er gode, men vil få langt større effekt, hvis politikerne benytter anledningen til også at afskaffe kontrolhysteriet i jobcentrene, siger socialrådgivernes formand, Bettina Post.

”Jeg savner, at man forholder sig til noget af det meningsløse bureaukratiske registrerings- og kontrolarbejde, som både socialrådgiverne og de andre ansatte i jobcentrene bruger en masse tid på nu”, sagde Dansk Socialrådgiverforenings formand, Bettina Post, til blandt andet Ritzau, da regeringen offentliggjorde den såkaldte akutpakke 31. august.

I år og næste år vil der blive brugt 332 millioner kroner for at hjælpe tusinder af ledige.
Der oprettes blandt andet et særligt jobberedskab, der består af medarbejdere, som har til opgave at hjælpe arbejdsløse, der er på vej til at opbruge dagpengeretten.

Jobcentret skal tage kontakt til alle arbejdsløse, som jobberedskabet i jobcenteret ikke har talt med. Og alle arbejdsløse, der her brug for intensiv hjælp, får ret til hurtigt at få bevilget virksomhedspraktik eller job med løntilskud.

Borgerne forventer hjælp og smidighed

Bettina Post understreger, at akutpakkens initiativer er fine, men at den ledige allerede i dag burde kunne forvente den form for hjælp af sit jobcenter.

– Det er en god aftale, parterne har indgået. Men det, at man skruer op for den intensive jobformidling og jobsøgning sammen med de ledige, er i virkeligheden det, man som ledig normalt forventer sig, når man henvender sig i et jobcenter – men som det er vanskeligt at praktisere, siger Bettina Post og uddyber:

– Og det er blandt andet, fordi sagsbehandlerne bruger kræfterne på at mætte systemets krav om dokumentation på bekostning af borgernes berettigede forventning om at opleve hjælp og smidighed. Så dette krav til jobcentrene kan ikke bare puttes oveni alle de andre. Der skal ryddes ud i reglerne, så alle ledige – også dem, som mister dagpengene om et, to eller tre år – kan få mere job og mindre tastatur, når de kommer i jobcenteret.

Risiko for at svage ledige svigtes

Hun henviser til Dansk Socialrådgiverforenings undersøgelse, der viser, at socialrådgiverne kun har 12 minutter pr. time til borgerkontakt.

– Derfor er det oplagt, at politikerne benytter anledningen til at luge kraftigt ud i kontrolhysteriet. Ellers er der en reel risiko for, at der ikke er tilstrækkelig tid til at intensivere indsatsen – eller at det bliver på bekostning af ledige udenfor dagpengesystemet.

Nye tal viser, at der i foråret kun var 5000 ubesatte stillinger, men mere end 160.000 arbejdsløse. Akutpakken ændrer hverken ved, at dagpengeperioden ændres fra fire til to år, eller at man fra årsskiftet skal arbejde i 52 uger frem for kun 26 uger for at genoptjene retten til dagpenge.