DS med i aktion for ny dagpengeløsning

Dansk Socialrådgiverforening er blandt de 10 fagforbund, som med debatindlæg, annoncekampagne og happenings vil fange politikernes opmærksomhed ved Folketingets åbning. Målet er en bedre dagpengeløsning – inden nytår.

Under sloganet ”Vi tror på en bedre løsning” vil Dansk Socialrådgiverforening sammen med ni andre fagforbund i den offentlige sektor med et åbent brev til folketingsmedlemmerne, annoncer og andre initiativer sætte fokus på konsekvenserne af dagpengeforringelserne.

Målet med kampagnen er en ny og bedre dagpengeløsning, der kan sikre de op mod 20.000 mennesker, som fra nytår risikerer at miste deres forsørgelsesgrundlag.

– Dansk Socialrådgiverforening er med i kampagnen, fordi det er en dybt alvorlig sag både for alle dem, som mister dagpengeretten lige om et øjeblik, og for samfundet. Vi er glade for regeringens akutpakke, men det er bare ikke nok. Jeg mener ikke, at konsekvenserne af halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af genoptjeningskravet var ordentligt gennemtænkt, dengang de blev vedtaget, siger socialrådgivernes formand, Bettina Post, som undrer sig over, at politikerne ikke lytter mere til problematiseringen af de indgribende beslutninger.

Økonomisk og social katastrofe

Bettina Post deltager i en happening på Christiansborg Slotsplads klokken 12.45 til 13.45 i dag, ligesom hun også er medskribent på det åbne brev, der under Folketingets åbning bliver afleveret til politikerne.

I det åbne brev, som blev bragt i Politiken 1. oktober, kritiserer fagforbundene dagpengereformen og kræver bedre forhold for deres ledige medlemmer.

”De fleste af dem vil ikke engang være berettiget til kontanthjælp. Så for flertallet af de berørte er det en økonomisk og social katastrofe”, hedder det i brevet.

Syv forslag til politikerne

Dagpengereformen halverer dagpengeperioden og fordobler genoptjeningsretten, og fagforbundene advarer i det åbne brev om, at hvis ikke nogle af forringelserne i dagpengesystemet trækkes tilbage, så risikerer man at gøre alvorlig skade på den danske arbejdsmarkedsmodel.

De ti organisationer serverer syv forslag for politikerne:

  • Jobrotation med fuld genoptjening til dagpenge
  • Perioder med aktivering skal kunne bruges til at undgå at klippe i dagpengeperioden
  • Genoptjeningskravet mindskes fra 52 til 26 uger
  • Ansatte i tilskudsjob skal optjene dagpengeret
  • Folk, der falder ud af dagpengesystemet, sikres et forsørgelsesgrundlag
  • Flere vækstinitiativer, som virker her og nu
  • En midlertidig forhøjelse af det kommunale anlægsloft

De offentlige forbund bag kampagnen er – udover Dansk Socialrådgiverforening – FOA, Dansk Sygeplejeråd, Danmarks Lærerforening, HK/Kommunal, BUPL, Socialpædagogernes Landsforbund, Dansk Magisterforening, Uddannelsesforbundet og Frie Skolers Lærerforening.