DS afviser at sænke kontanthjælp for unge

Lavere ydelser får ikke flere væk fra kontanthjælp. Derimod skal det være muligt at give unge kontanthjælpsmodtagere op til 30 år, som er uddannelsesparate, et uddannelsespålæg, foreslår Dansk Socialrådgiverforening.

Der bliver flere og flere unge kontanthjælpsmodtagere. Det bekymrer også Dansk Socialrådgiverforenings formand, men frem for at sænke kontanthjælpen, mener hun, at en kontanthjælpsreform skal sikre, at flere unge flyttes over i uddannelsessystemet ved at udvide uddannelsespålægget til også at gælde unge op til 30 år

– Nedsatte ydelser motiverer kun personer, som har muligheden for at flytte sig, og det er ikke en mulighed for en stor gruppe af unge kontanthjælpsmodtagere. Vi skal have skilt de arbejdsmarkeds- eller uddannelsesparate fra dem, der ikke er parate til uddannelse. Og her er et uddannelsespålæg det socialfaglige rigtige redskab.

Det fastslår Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau i en artikel i Politiken, hvor hun også understreger, at mange af de unge kontanthjælpsmodtagere har brug for en bred social indsats.

– Vi foreslår, at man samler indsatsen over for de unge på kontanthjælp. Indsatsen kan for eksempel samles på skolerne, hvor vi giver de unge mentorer, så vi kan sikre opbakning om unges uddannelsesforløb. Det vil betyde, at flere vil gennemføre ungdomsuddannelser. Et uddannelsespålæg må ikke står alene.

Unge væk fra kontanthjælp

Majbrit Berlau gentog sit budskab om ikke at sænke ydelserne, da hun i DR2’s Deadline diskuterede kontanthjælpsreformen med Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance.

Majbrit Berlau understreger, at hun er enig i, at de unge skal væk fra kontanthjælp, men at økonomiske incitamenter ikke er det rigtige redskab at bruge – slet ikke i en tid med stigende ledighed.

– Vi vil hellere bruge offensive redskaber målrettet mod den enkelte som for eksempel uddannelsespålæg.