DS advarer: Unge og udsatte svigtes, og flere vil ende på førtidspension
Regeringen har indgået en aftale om en omfattende reform af den danske beskæftigelsesindsats. Dansk Socialrådgiverforening advarer kraftigt mod de store besparelser, som vil få konsekvenser for både landets socialrådgivere samt syge og udsatte borgere.
Partierne bag den nye beskæftigelsesaftale (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre) vil nedlægge jobcentrene, afskaffe rettigheder for ledige og spare 2,7 mia. kr. på beskæftigelsesindsatsen – svarende til tusindvis af medarbejdere. En stor del af besparelsen findes på områder, som omhandler de mest udsatte ledige, som har andre udfordringer end blot ledighed. Det får advarselslamperne til at blinke hos Signe Færch, forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening:
– Socialrådgiverne og vores faglighed er afgørende i beskæftigelsesindsatsen, men besparelserne vil give os ringere forudsætninger for at gøre den forskel, som vi brænder for. Syge og udsatte borgere svigtes, når der ikke længere er tid og ressourcer til at bringe dem tættere på arbejdsmarkedet, og jeg frygter, at flere vil ende på førtidspension.
Signe Færch anerkender aftalens gode intentioner, men tror ikke på, at de kan blive til virkelighed:
– Det er positivt, at man vil give socialrådgiverne frihed til at gøre det, der gavner borgerne. Men når færre medarbejdere skal hjælpe et stigende antal borgere, så vil der ikke være tid til at lave de gode, individuelle forløb for borgerne. Vi frygter, at de mest udsatte borgere bliver tabt, når der ikke længere er medarbejdere til at gribe dem.
Hun udtrykker også bekymring for regeringens frisættelse af kommunerne, som i praksis betyder, at de mest udsatte ledige ikke længere er garanteret andet end én årlig samtale:
– Jeg er helt enig i, at vi skal væk fra nutidens kontrol og mistillid, men vi skal ikke tilbage til fortidens passive beskæftigelsespolitik, hvor de allermest udsatte blev overladt til sig selv. Når man efterlader unge med anbringelsesbaggrund, borgere med et aktivt misbrug eller alvorligt syge mennesker på kontanthjælp uden at hjælpe dem videre, så kan deres problemer vokse sig så store, at de ender på førtidspension, siger Signe Færch.
Socialrådgiverne om reformen: Mere end 1.000 socialrådgivere på beskæftigelsesområdet har i februar-marts besvaret en rundspørge fra Dansk Socialrådgiverforening om bl.a. regeringens planer om at spare på beskæftigelsesindsatsen, og her svarer:
- 7 ud 10, at færre vil komme i arbejde
- 9 ud af 10, at borgerne vil blive ramt negativt
- 9 ud af 10, at flere borgere vil blive overladt til sig selv
- 8 ud af 10, at det vil tage længere tid at afklare borgerne (f.eks. til fleksjob eller førtidspension)
- Næsten ingen, at borgerne vil blive mere tilfredse med beskæftigelsesindsatsen
Fakta om jobcentrene:
- I 2023 blev der brugt 11,7 mia. kr. på beskæftigelsesindsatsen. Partierne bag aftalen vil nu spare 2,6 mia. kr. i 2030 og 2,7 mia. kr. varigt
- Beskæftigelsesindsatsen er blevet billigere siden 2014, hvor den kostede 16,3 mia. kr. om året. Det skyldes bl.a. besparelser for samlet set 1,1 mia. kr. til finansiering af Arne-pensionen
- I 2023 var 304.000 fultidspensioner i kontakt med jobcentrene. Tæt på 3 ud af 4 af disse har andre udfordringer end blot ledighed
Kontakt
For yderligere kommentarer kan Dansk Socialrådgiverforenings presseansvarlige kontaktes på 53 78 24 68.