Vi skal fattigdommen til livs
Blogindlæg af Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, bragt på Arbejderen.dk 24. august 2013
Det er godt, at vi har fået en fattigdomsgrænse, som betyder, at hvis man har haft en årlig indkomst på under 103.200 kroner efter skat tre år i træk, så defineres man som fattig. Men det er uacceptabelt, at de seneste tal om fattigdom i Danmark viser, at der bliver flere og flere fattige. Og at det især er børn med indvandrerbaggrund, som rammes af fattigdom.
Selv om indvandrere og deres efterkommere udgør et mindretal af den danske befolkning, udgør deres børn et flertal af fattige børn i Danmark. 6800 børn med indvandrerbaggrund er fattige, mens det “kun” gælder for 5200 danske børn.
Det svarer til, at hver syvende fattige i Danmark er barn af en indvandrer eller en efterkommer, viser et nyt notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Og ser man på hvor mange, der har været fattige det seneste år, så er tallene meget højere. 204.000 personer i Danmark er fattige – 56.000 af dem er børn.
Man kan være fattig på mange måder. Alle socialrådgivere ved, at økonomisk fattigdom er et alvorligt socialt problem, som kan være med til at stigmatisere udsatte børn yderligere.
Der er måske ikke råd til en mobiltelefon, som i dag nærmest er en adgangsbillet til fællesskabet blandt børn og unge, de må sige nej til at deltage i børnefødselsdage – fordi, der ikke er råd til at gøre gengæld – de har ikke mulighed for at deltage i arrangementer og udflugter med ”brugerbetaling”.
Endelig kan det i fattige familier også være svært at udstyre hvert enkelt barn med en bærbar computer, som mange skoler efterhånden kræver.
Børnene risikerer altså på flere niveauer at blive sat uden for fællesskabet, fordi de vokser op i familier med dårlig økonomi.
Det var modigt af den nu afgåede socialminister Karen Hækkerup at indføre en fattigdomsgrænse. Nu mangler vi en samlet strategi og nogle konkrete redskaber til at komme fattigdommen til livs. Det er uværdigt for vores velfærdssamfund, at så mange børn vokser op som fattige med store afsavn.
Jeg håber, at den nye social- børne- og integrationsminister sammen med regeringen vil komme med en ambitiøs 2020-plan for det sociale område, hvor fattigdomsproblemet er prioriteret højt. En fattigdomsgrænse kan ikke stå alene.