Debat: Godhjertede socialrådgivere er ikke problemet

Det er systemskabte barrierer – og ikke godhjertede socialrådgivere – der er problemet, når socialrådgivere skal lave en indsats for knap så velfungerende unge, skriver Dansk Socialrådgiverforenings formand i debatindlæg i Politiken.

Socialrådgivere har intet problem med at stille krav til sunde, raske og velfungerende unge om at få fingeren ud og gå i gang med noget fornuftigt. Og vi hjælper dem gerne med at finde ud af, hvad det skal være, skriver Bettina Post i et debatindlæg i Politiken.

Hun tager til genmæle over for Politikens lederskribent Kristian Madsen, som i signaturen 12. januar analyserer sig frem til, at beskæftigelsesministeren skal navigere reformer af kontanthjælp og førtidspension i havn ”mellem godhjertede socialrådgivere, offentlige fagforeninger, et SF med ondt i venstresiden og en opposition, der kun nødigt vil give regeringen en politisk sejr.”

Ingen blødsødenhed, men solidt socialt arbejde

Bettina Post fastslår, at når det handler om de knap så flyvefærdige unge, er sagen en anden:

”Her støder vi nemlig på systemskabte barrierer for at kunne iværksætte den optimale indsats. Med den sørgelige konsekvens, at de mange meget fornuftige muligheder, der er for at hjælpe, falder til jorden”.

Hun efterlyser, at der skal være én socialrådgiver, som er den unges ”indgang” til systemet.

”Så har vi nemlig chancen for at lære den unge at kende på en måde, så vi rammer plet med indsatserne. Ikke mindst timingen af dem. Det er ikke blødsødenhed. Det er solidt socialt arbejde. Og det er der behov for.”